Landshövdingarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Stael von Holstein blev tilldelade rättigheterna till ett glasbruk i Ekeberga socken år 1741 av löjtnant Lars Johan Silfversparre. Till en början kom alla glasblåsare uteslutande från Tyskland men efter 50 års verksamhet började svenska namn dyka upp bland hantverkarna. Idag, över 200 år senare är Kosta Boda känt för sina svenska glaskonstnärer världen över. Nu ställer några av Kosta Bodas främsta skapare ut i samlad trupp när bruket firar 275 år.

En av konstnärerna som ställer ut är Lena Bergström. Hennes glaskonst visar tydligt hur hon tänjer på glasets gränser samt hennes fascination för slipad kristall som hon låter integreras i bruksföremål för att ge dem en design utöver det vardagliga.

Bröderna Mikael och Stefan Erlandsson som vuxit upp i det småländska glasriket och började i unga år som lärjungar på Kosta Boda värderar den hantverksmässiga traditionen med munblåst glas högt. Deras lekfulla och färgglada skapelser är ett praktexempel på modern konst med rötter i traditioner då mästarna använder sig av samma metoder och verktyg som man gjort i århundraden.

Inspirerad av naturen och ljusets spel skapar Göran Wärff konstglas där ljusets många brytpunkter och spelningar skapar fantastiska optiska fenomen genom reflektioner i det klara glaset.

Bertil Vallien har genom åren försett oss med både konstverk och bruksföremål av glas som blivit kända inte bara i Sverige utan också på internationell nivå. Den mystiska, drömska och symboliska motivvärld som hans konst ger uttryck för finns representerad på museer runt om i världen samtidigt som hans glasservis Château hittas i vitrinskåp runt om hela Sverige.

"Cooperation" av Anna Ehrner

Sparsmakad och experimentell, enkelt men kraftfullt. I Anna Ehrners skapelser ser vi ofta färgade slöjor inne i glasmassan som på ett sparsmakat sätt ger glasen en stor färgprakt.

Och för att avsluta med konstnären och verket som representerar utställningens upphov och syfte, med Kejll Engmans "Celebrate", säger vi grattis till både Kosta Boda och Mollbrinks Konst på bemärkelsedagarna!

Mollbrinks Konst och Kosta Boda bjuder tillsammans in till vernissage i Uppsala den 18 november och man kan besöka utställningen till och med den 2 december. Efter det blir det Kungshams tur där utställningen pågår från och med den 8 till den 10 december.