Godbitarna hos Stockholms Auktionsverk

Vårens klassiska kvalitetsauktioner bjuder på riktiga pärlor såväl i Stockholm som ute i landet. Hos världens äldsta auktionshus toppar Ernst Josephson, dansk konst och prins Fredrik Adolfs chiffonier.

Godbitarna hos Stockholms Auktionsverk

Auktionen öppnar upp med ett par delikata dörröverstycken från sengustaviansk tid av kungliga hovbildhuggaren Pehr Ljung som dog för ganska exakt 200 år sedan. De sengustavianska stockholmsarbetena med parställda porträttmedaljonger av gips inramas av en sirlig växtornamentik.

Kvinnoansiktet i gipsmedaljongen anses föreställa Eufronsyne Löf som på slutet av 1700-talet var uppburen aktris i Stockholm, tillika älskarinna åt såväl hertig Karl som hans bror Fredrik Adolf. Dörröverstyckena som har hängt på Skeppsbron 46 i Gamla Stan i Stockholm ropas idag ut för 30 - 40 000 kronor.

En sällsynt vacker chiffonier, eller på dåtidens hovspråk secrétaire en armoire, tillverkad i Georg Haupts verkstad av hans verksgesäll Gustaf Adolph Ditzinger är möbelavdelningens triumfkort. Även om möbelmodellen brukar vara svårsåld är det här ett oerhört vackert exemplar utfört med fantastisk hantverksskicklighet. Dessutom med spännande proveniens och kunglig glans.

Möbeln beställdes en gång av Hertigen av Östergötland, prins Fredrik Adolf till Tullgarns slott. Efter prinsens död 1803 auktionerades möbeln ut på Stockholms Stads Auktionskammare tre år senare. Därefter har den utsökta chiffoniern bland annat stått på Krusenbergs herrgård. Utropet är 300-400 000 kronor.

Konstavdelningen innehåller flera små godbitar. Högst ropad är Ernst Josephsons Venetiansk Dansös från 1889/90. En spännande målning i en brytningstid såväl för den svenska måleriet som för Josephsons eget konstnärskap.

Målningen som tillhört konstnärskollegorna Hanna och Georg Pauli har tydliga tendenser av den gryende spritismen, hans tidigare konstnärliga förebilder Rembrandt och Velazquez måleri men också av den för tiden aktuella franska impressionismen.

Studerar man figurscenen i bakgrunden och huvudpersonens centrala gestalt kan man se likheter mellan en aktris och en ballerinas både upphöjda men även utsatta roll på scengolvet och Ernst Josephsons roll som misstolkad konstnär utan varken genomslag eller bekräftelse från konstnärskollegorna i Paris vid tillfället. En figurscen som likt da Vincis Nattvardsmålning innefattar grupperingar av människor med tydliga känsloyttringar och uttrycksfulla ansiktsuttryck.

Målningen ropas ut för 2,5-3 miljoner kronor.

En av auktionens allra finaste målningar i mitt tycke är den impressionistiska pärlan av Nils Kreuger målad 1887.
Eldning på fältet kan inte annat än kallas "målerisk diktkonst". De ord som konstnärskollegan Richard Bergh använde om de delikata landskapsbilderna av konstnären. Utropet är blygsamma 30-40 000 kronor.

Göteborgsspeglarna tillskrivna Johan Martin Berg är ett härligt exempel på ett par spegellampetter där man får känslan av hur förgyllning och färgsättning var tänkt att kontrastera mot varandra på ett effektfullt sätt i dåtidens inredningar. Effekten är lika slående idag. Utropet är 40-50 000 kronor.

Några av det danska måleriets största namn illustreras av fina målningar av Paul Fisher, Carl Vilhelm Holsöe och Jens Juel. Paul Fishers Blomstertorget vid Højbro plads i Köpenhamn med konstnärens hustru från 1895 är ett fint exemplar av hans många Köpenhamnsmotiv.

Målningen som senast såldes av Åmells Konsthandel 1976 till nuvarande ägares föräldrar ropas ut för 1-1,2 miljoner kronor.

Bland det äldre måleriet finns några målningar som jag personligen går igång på. Den ena är den figurscen med Darius familj som knäböjer framför Alexander den Store tillskriven Angelo Trevisani. Målningen har en gång hängt i den kände konstsamlaren och konsthandlaren Gösta Stenmans samlingar. Utropet är 150-200 000 kronor.

Även Pegasus Födelse tillskriven Geex Delavallee, ett par pannåer från skolan kring Brügge, de paret med kinesiska hamnmotivet från Kanton och ankringsplatsen i Whampoa samt delar av Karl Asplunds samling av miniatyrmålningar förefaller intressanta.

Men framför allt kanske det panoramalandskap som ropades ut för några tusenlappar tidigare i våras på Stadsauktion men klubbades för hela 540 000 kronor. Nu är målningen med på klassiska auktionen efter att köparen valt att inte hämta ut målningen. I just det här fallet återstår att se huruvida det var en bra eller dålig affär för säljaren(och Stockholms Auktionsverk) efter klubban fallit på nästa veckas auktion.

Silveravdelningen representeras främst av ett par ljusstakar med kandelaberarmar från 1798 av Johan Ekholm med utrop 80-100 000 kronor.

En ljuvlig målning denna årstid är Anshelm Schultzbergs dam läsandes ett, vad man får förmoda, är ett kärleksbrev. Målningen från 1887 är ett fint exempel på det plein air-måleri som kom att bilda skola för det så kallade friluftsmåleriet i Sverige. Målningen såldes på Bukowskis 1983, då kostade den 88 000 kronor, nu ropas den ut för 50-60 000 kronor.

Ett av auktionens charmigaste föremål är utan tvekan Johan Eduard Müllers Satyr med mask från 1870 i cararramarmor. Utropet är 75-100 000 kronor.

Advert
Advert