Goodbye Norma Jean: flickan bakom Marilyn Monroe

År 1942 samlades alla studenter på University High School i Los Angeles för att fotograferas till skolans årsbok. En av studenterna som var där den dagen skulle komma att bli en av vår tids största filmstjärnor.

yearbook photo of marilyn monroe
yearbook photo of marilyn monroe

På fotografiet i årsboken är den kommande stjärnan och ikonen 15 år gammal och går fortfarande under sitt flicknamn Norma Jeane Baker. Fotot är det första publicerade porträttet av flickan som skulle komma att bli Marilyn Monroe och det enda porträttet av henne som finns med i en Yearbook.

yearbook photo of marilyn monroe
yearbook photo of marilyn monroe

Marilyn Monroe föddes den första juni 1926 som oäkting till Gladys Pearl Baker i Los Angeles. Mamman angav aldrig faderns namn och flickan fick efternamnet Mortenson efter Glady's dåvarande man. När Norma Jeane skulle döpas ändrades namnet till Baker, efter Glady's första man.

Norma Jeanes barndom var inte lycklig. När hon var två veckor gammal lämnades hon av sin mamma till ett fosterhem där Norma Jeane bodde i sju år. År 1933 tog mamman hem sin flicka igen men blev intagen på mentalsjukhus i februari 1934. Flickan fick bo i fosterhem och på barnhem igen.

Marilyn Monroe som barn
Marilyn Monroe som barn

De många flyttarna gjorde att Norma Jeane aldrig gick på samma skola i mer än två år. Hon tyckte inte om sitt utseende och var väldigt osäker vilket resulterade i att hon stammade. Hon fick öknamn som "the mouse", "the human beanpole" och "the mmmm girl" på grund av hennes talfel.

"As a little girl, nobody told me I was pretty, you should tell all little girls that they are pretty, even if it's ot ture." - Marilyn Monroe

När Norma Jeane gick i tionde klass på University Hight School i Los Angeles 1942, hade hennes utseende börjat förändras. På porträttet ser vi en ung söt flicka med mörkt lockigt hår.

Hon tog aldrig studenten. Istället i gifte hon sig den 19 juni med en James Dougherty som var fem år äldre än henne och som hon träffat bara några månader innan giftermålet. Anledningen var inte kärlek. Norma Jeanse fosterfamilj skulle flytta till en annan stat och ett giftermål var det enda som kunde få Norma att slippa bo på barnhem igen då hon inte fyllt 18 år än.

Giftermålet höll i fyra år och under den tiden hade Norma Jeane upptäckts som modell. Vad som följde var en filmkarriär, två ytterligare giftermål, en mystisk död men framför allt skapandet av namnet och ikonen Marilyn Monroe.

Foto av Marilyn Monroe
Foto av Marilyn Monroe

Fotografi av Marilyn Monroe från 1953. Finns på auktion hos Catawiki.

Denna skatt som vi hittat i Catawikis arkiv auktionerades ut den 31 juli 2015 för 2100 euro. Köparen var Peter Schung, den största Marilyn Monroe-samlaren i Tyskland och till sin glädje upptäckte Schung filmstjärnans signatur i boken. Norma Jeane Baker verkar ha varit lite skämtsam då hon signerat som "Jeane Norman". Hur som helst är Peter Schnug säker på att signaturen tillhör Norma Jeane Baker och säger att han kände igen hennes handstil på en gång.

Sitter du också på en skatt som denna där hemma? Ta reda på hur du kan auktionera ut den hos Catawiki här.

Här hittar du alla föremål på auktion hos Catawiki.