Att sökmotorn Google är en virtuell supermakt är känt sedan länge. Relativt nytt är däremot att Google arbetar för att bli världens främsta och största museum - på nätet.  Genom Google art project vill man demokratisera konsten till fullo. Något du kanske tycker är konstigt när man bara kan ta ett flyg till Florens, besöka våning två på Uffizierna för att beskåda Venus Födelse av Sandro Boticelli. Men se, då kanske du inte har tänkt på att det finns åtminstone ett par miljarder människor som inte en enda gång under sin livstid kommer sätta sig i ett flygplan, och ännu mindre se ett enda av det italienska 1400-talsmåleriets mästervek.

Lite överraskande har Nationalmuseum tillsammans med sju andra svenska museer hoppat på tåget. Framför allt visar Google art project konstverk som är målade för mer än 70 år sedan på grund av upphovrättsliga skäl. Till dem hör ett av Nationalmuseums paradnummer Francois Boucher Venus Triumf från 1740, i bästa franska rokoko.

Nationalmuseum ser en chans att öppna dörrarna för en yngre generation. Även om jag inte tror det räcker för att få upp ögonen på "den yngre generationen", så har man i alla fall vridit om nyckeln på den dörr som kanske varit låst. Jag tackar å "ungdomarnas" vägnar men vill samtidigt modifiera SF:s - Konsten ses bäst på museet. Eller på Barnebys, förstås.