Mellan den 15-16 februari bjuder det tyska auktionshuset Kiefer in till auktion i Pforzheim. Som vanligt kan auktionsentusiaster förvänta sig en kvalitativ försäljning full av konst, grafik, antika böcker och manuskript, fotografi och antikviteter. Med nästan 8000 utrop innehåller auktion någonting för de flesta.

Särskilt intressant är den europeiska grafik Kiefer auktionerar ut – låt oss ta en närmare titt.

Vi inleder med Joan Miró, en av Spaniens allra viktigaste 1900-talskonstnärer och en av den katalanska konstens mest framträdande. Makemono är en färglitografi tryckt på kinesiskt silke år 1956, vilket endast trycktes i 50 exemplar. Likt namnet antyder (makimono är det japanska namnet för en bildrulle) är duken fäst kring två rundstavar i verkets ändar och går att rulla ihop. Motivet är en av Mirós klassiska abstrakt-surrealistiska kompositioner i rött, svart, blått och grönt.

Likt Miró föddes Antoni Tàpies i Barcelona. Kiefer auktionerar nu ut serien Suite, vilken består av tio litografier och trycktes i 90 uppsättningar år 1980.

En annan katalan var den ikoniske konstnären Salvador Dalí, som tillsammans med Miró och Pablo Picasso utgjorde Barcelonas gyllene konstnärstrio. Samlare kan se fram emot Dalís “bok” Dix recettes d'immortalité från år 1973, full av grafiska tryck. Trycken, som samtliga är signerade av konstnären kommer i en bokliknande plexiglasmapp. I karaktäristisk Dalí-anda är med bokens bronsinlägg i form av stekta ägg och handtaget i formen av en gammaldags telefonlur.

Auktionens italienska bidrag lär bli populära bland operafantaster – två utrop är signerade den ikoniske arkitekten, konstnären och scenografen Alessandro Sanquirico. Under 15 år  arbetade Sanquirico vid teatern La Scala i Milano och sammanställde över 300 produktioner för teatern. Ett av utropen är åtta av scenografens skisser för operan L'ultimo giorno di Pompei från år 1827.

En av Tysklands allra tidigaste grafikmästare var Albrecht Dürer. Dürer föddes i Nürnberg år 1471 och arbetade främst i träsnitt och kopparskick. Likt många andra 1400- och 1500-talskonstnärer ägnade sig Dürer ofta åt religiösa teman, med bland annat scener från Uppenbarelseboken i många motiv. I februari auktionerar Kiefer ut ett träsnitt från Dürers serie Apokalypsen, som omfattade 15 blad och trycktes runt sekelskiftet år 1500.

År 2019 år det 350 sedan den nederländske mästaren Rembrandt gick bort. Forskning har visat att den produktive konstnärer skapade omkring 350 målningar, 300 etsningar och över 1000 teckningar under sin levnadstid, varav ungefär ett åttiotal kopparplåtar överlevt tidens tand. Kiefer auktionerar ut ett av Rembrandts grafiska blad som föreställer Jesus bland de skriftlärda, som tidigare ägts av Nationalmuseum i Stockholm.

Kiefers kommande auktion går av stapeln 15-16 februari. Redan nu kan du hitta samtliga utrop på Barnebys.