För ett par år sedan kretsade ofta garfiktrenden kring konstnärer såsom Andy Warhol. Idag har marknaden fått upp ögonen för flera moderna grafiker såsom Joan Miró, Antoni Tàpies, Roberto Matta och Alexander Calder.

Det var ett tag sedan grafik som konstform var på modet, men nu är det dags! Flera av världens stora auktionshus har sett intresset stiga under det senaste året, vilket förstås även spridit sig till de lite mindre auktionshusen. Men det är inte bara på andrahandsmarknaden som intresset för grafik har ökat. Även flera av våra samtida konstnärer ägnar allt mer tid åt grafisk konst.

Bukowskis toppobjekt är Pablo Picassos akvatint från 1952 "La Femme à la Fenetre". Anders Welander, intendent på Bukowskis med ansvar för grafik, menar att det fortfarande är namn som Chagall, Miró och Gaugin som dominerar den moderna scenens pristoppar. Den konstnär som tycks mest efterfrågad internationellt just nu är Pablo Picasso. Den höga prisnivån för Andy Warhol har dämpats något, även om hans grafiska blad fortfarande ofta kostar flera hundratusen kronor.

Nedan är en av mina favoriter som nu är till försäljning på Bukowskis Moderna. Det är en etsning och färgakvatint från 1959 ur " Nous avons". Personligen tycker jag om de mer sparsmakade bladen av honom, kanske mindre energi men mer känsla.

Den hysteri som rått de senaste åren på Olle Baertlings måleri har smittat av sig på grafiken, men toppen är nog nådd, eller nås i år om man får tro Anders Welander. Det som gläder Bukowskis intendent är att det är fler yngre köpare som intresserar sig för grafik. Delvis för att det kostar mindre än måleriet av samma konstnärer, men även för att grafikens olika tekniker varit lite bortglömda på sistone.

Taggar