5 saker du borde veta om Auguste Rodin

Grattis på födelsedagen önskar vi Auguste Rodin, som föddes idag den 12 november 1840.

5 saker du borde veta om Auguste Rodin

Auguste Rodin var en fransk skulptör, som idag anses vara en av världens främsta inom området. Rodin föddes in i en arbetarfamilj i Paris varpå han inledde sin konstnärliga bana. Många är välbekanta med hans namn, men visste du att...

"Bronsåldern" av Auguste Rodin. Hans första verk i den kännetecknande realismstilen.
"Bronsåldern" av Auguste Rodin. Hans första verk i den kännetecknande realismstilen.

1. Rodin började teckna redan som liten och var självlärd inom området innan han vid 14 års ålder började utbilda sig i målning på konst- och matematikskolan Petite École. Där uppmuntrades eleverna att visa sina personligheter genom konsten, vilket enligt utsago påverkade Rodins verk resten av livet.

2. Efter examen från Petit École fann Rodin sin specialitet i skulptur. Trots det vi vet idag hade han stora svårigheter att få framgång i den dåvarande konstvärlden och var tvungen att försörja sig genom arbete på porslinsfabriker och verkstäder, samtidigt som han skulpterade om kvällarna.

3. Efter en resa till Italien där han tog del av Michelangelos verk, fann Rodin slutligen den konstnärsstil som vi känner den idag och hans första verk var en mansfigur i brons i naturlig storlek. Rodins verk har sedan dess genomsyrats av realismen och arbetade till övervägande del i brons och marmor.

Ett av Rodins mest kända verk; Tänkaren.
Ett av Rodins mest kända verk; Tänkaren.

4. När Rodin vikarierade på en skulptör-kurs träffade han Camille Claudel, som var 18 år gammal vid tidpunkten. Med den tillika skulptrisen inledde han ett beryktat kärleksförhållande som det även skrivits en film om, kallad Camille Claudel från 1988.

5. Ett av Rodins allra mest kända konstverk är skulpturen "Tänkaren" (franska Le Penseur). Rodin tillverkade en mindre gipsfigur redan 1880 och den officiella bronsskulpturen färdigställdes 1902. Avgjutningar av "Tänkaren" finns att beskåda på museer över hela världen, däribland Nationalmuseum i Stockholm som har en utställning med Auguste Rodins verk 1 oktober - 10 januari.

Se aktuella auktioner med Auguste Rodins verk här!

 Pontus Silfverstolpe berättar mer om Rodin här!