1. Claude Monet växte upp i Normandie i Frankrike och började måla redan i ung ålder. Hans tidiga verk är starkt influerade av den franska kusten i Normandie, där han granskade väderomställningar och säsongsskiftningarna i de svepande landskapen.

2. Monet blev antagen till skolan École des Beaux-Arts i Paris vid 22 års ålder och arbetade i en konstateljé med ytterst måttliga framgångar med sina verk. Vid denna tidpunkt träffade han Pierre-Auguste Renoir och tillsammans utvecklade de goda vännerna en ny konstnärsstil kallad impressionism som avvek från det akademiska, traditionella måleriet som de blivit inlärda. Impressionismen kännetecknas av särskilda avbildningar av ljus i utomhus-scenerier med brutna färger och snabba penseldrag.

3. Tillsammans med sina konstnärsvänner arrangerade Monet den allra första impressionism-utställningen i Paris 1874. Som en anonym konstnärsgrupp kallad Société Anonyme des Artistes ställde de ut sina verk och blev hånfullt kallade för "impressionister". Uttrycket mottogs dock väl av gruppen som tog det till sig och fortsatte med utställningar.

4. Det första verket som Monet fick erkännande för var "Kvinna i grön klänning" (franska La Femme à la Robe Verte) år 1866, som föreställer hans blivande hustru Camille Doncieux.

5. Några av Monets mest kända verk målade han på sin egendom i franska Giverny, så som "Bro över näckrosdamm" från 1899 (franska Le bassin aux nymphéas) och "Näckrosor" från 1906 (franska Nymphéas).

6. Idag är huset och trädgården i Giverny med bland annat den världskända näckrosdammen ett populärt besöksmål för beundrare av Monets konst.

 Se aktuella auktioner med Claude Monet här!