Georgia O'Keeffe föddes i Wisconsin 1887 som det andra av sju barn och är en av 1900-talets främsta konstnärer, känd för sin vågade och innovativa konstnärlighet. Hennes målningar av blommor, ben, landskap, stadsavbildningar och ökenmarker har gjort stora avtryck i den amerikanska modernismen.

Visste du att...

1. O'Keeffe påbörjade sin konstutbildning vid Art Institute of Chicago och fortsatte därefter på Art Students League i New York där hon lärde sig tekniken inom traditionell målning i realistisk stil. Det var först senare, när hon studerade under konstnären Arthur Wesley Dow, som hennes konstnärskap antog en drastisk förändring och hon istället praktiserade mer abstrakt konst.

2. Hennes tidiga abstrakta verk skickade hon till en vän i New York, som i sin tur visade dem för konsthandlaren och fotografen Alfred Stieglitz. Den imponerade Stieglitz besökte O'Keeffe på en utställning och de två ingick senare i äktenskap med varandra.

3. Under 1910-talet uppmärksammades O'Keeffes konst till viss mån, men den aspirerande karriären avstannade på grund av att hon drabbades av mässlingen samtidigt som hennes familj fick av ekonomiska problem. O'Keeffe fick återvända till hemstaden Virginia och började studera och lära ut konst. Det var under denna period som hon fann sin sanna konstnärsstil, vilken kännetecknas av mjuka linjer och dramatiska skuggor, ofta med motiv av blommor och växtlighet.

4. År 2014 såldes O'Keeffes målning "Jimson Weed/White Flower No. 1" för drygt 370 miljoner kronor på Sotheby's auktion, vilket var nytt världsrekord för ett verk av en kvinnlig konstnär. Idag räknas hon som den dyrast säljande kvinnliga konstnären på auktion någonsin.

5. 1962 valdes O'Keeffe in som den första kvinnliga medlemmen i American Academy of Arts and Letters och 1977 mottog hon priset Frihetsmedaljen av dåvarande president Gerald Ford, vilket är USA:s främsta civila utmärkelse.

Se aktuella auktioner med Georgia O'Keeffe här!