Grattis på födelsedagen Rembrandt

Rembrandt Harmensz van Rijn föddes idag den 15 juli 1606 i Nederländerna.

Grattis på födelsedagen Rembrandt

Den nederländska konstnären Rembrandt Harmensz van Rijn föddes som den sjätte sonen till en mjölnare och växte upp under goda förhållanden. Vid 14 års ålder skrevs han in på Humanistiska fakulteten vid Leydens Universitet, från vilken han senare hoppade av  för att istället verka i konstnären Jacob van Swanenburgs ateljé. Efter ett par år hos van Swanenburg skapade Rembrandt sin egen ateljé tillsammans med konstnärskollegan Jan Lievens.

Rembrandts måleri bygger på ett intensivt mörker vilket gör att ljuspunkten i hans målningar framträder med ett speciellt lyster. Denna konstnärliga maner var vanlig under 1600-talet och kallas för klärobskyr (ljus/mörker). Tidens känslor för kontraster tar en tydlig form i Rembrandts konst där relationerna skugga-ljus, glädje-sorg, död-liv har en central roll i hans måleri.

Rembrandt, Nattvakten. 1942.
Rembrandt, Nattvakten. 1942.

Bland Rembrandts mest kända verk hittar vi "Nattvakten" placerad vid Rijksmuseum i Amsterdam samt "Anatomilektionen" vid Royal Picture Gallery Mauritshuis i Haag.

Rembrandt hade många elever och efterföljare och hans ateljé hade en stor produktion. Flera målningar som tidigare attribuerats till mästaren har i senare tid, med hjälp av modern teknologi, omvärderats och tillskrivs istället hans efterföljare. Idag menar man att det endast finns ett hundratal äkta verk av Rembrandt och de är alla väl dokumenterade.

Rembrandt, Anatomilektionen. 1632
Rembrandt, Anatomilektionen. 1632

Se aktuella auktioner med Rembrandt här!