Konstnären Salvador Dalí föddes 1904 i Spanien och är framförallt känd som en av 1900-talets främsta och mest uppmärksammade surrealister. Förutom bildkonst är Dalí känd som skulptör, fotograf och filmmakare. Dalí började som ung på konstskola och hans första utställning med träkolsmålningar skedde i familjehemmet 1916, arrangerad av fadern. Den första offentliga utställningen ägde rum först ett par år senare 1919, på en kommunal teater.

År 1922 började konstnären på Academia de San Fernando i Madrid. Dalí var redan då en speciell person med sin speciella stil, än mer uppseendeväckande var dock Dalís konst. Konstnären experimenterade med kubism, något han tros ha varit ensam om i Madrid vid den tiden. Inspirationen hade Dalí fått från kataloger och artiklar som skickats av Pichot. Vid sin första separatutställning år 1925 i Barcelona erkändes konstnärens talang och det stora internationella kändisskapet kom genom en utställning 1928 i Pittsburgh. Året därpå upptogs Dalí av surrealistgruppen i Paris vilket blev avgörande för gruppens utveckling. Konstnären arbetade nu, inspirerad av Freuds psykoanalys, med undermedvetandets drömska fantasier, där symboliken i målningarna var viktig.

Dalís teknik anses gammalmästerlig och perspektiven härstammar från realismen. "Minnets evighet" från 1931 är världens mest berömda surrealistiska målning. Dalís udda person, spektakulära målningar och breda karriär har gjort honom till en av 1900-talets mest spännande karaktärer. Konstnären efterlämnade mer än 1500 verk.

Här hittar du fler auktioner med Salvador Dali