Vincent van Goghs liv kom att bli kort men trots det räknas han till en av de främsta föregångarna till den moderna och expressionistiska konsten. Genom de nästan 750 brev som finns bevarande mellan Vincent och hans bror Theo har konsthistoriker haft möjligheten att följa hur Vincents liv kom att ta sig uttryck.

Van Gogh började måla i 20-årsåldern och utvecklade under denna tid en målarstil med mörka jordfärger, bred penselskrift och knotiga teckningar. Följande två år studerade han vid Konstakademien i Antwerpen och 1886 flyttade han till Paris där han studerade vid Académie Cormon. Van Gogh inspirerades starkt av impressionismen och neoimpressionsmen som han mötte i Paris och han utvecklade där ett ljust måleri med lätta, rörliga penseldrag.

År 1888 flyttade van Gogh till Arles och skapade teckningar i tusch, en ny rytmisk konst med ett system av ometodiska, kraftfulla grupper av korta streck. I september 1888 bjöd van Gogh ned Paul Gauguin som han lärt känna tidigare. De bodde och samarbetade tillsammans i två månader under ständig diskussion. Efter ett gräl mellan de två rusade van Gogh hemifrån, skar av sig öronsnibben och blev sedan omhändertagen och inlagd på mentalsjukhus. I maj 1890 flyttade han till Auvers-sur-Oise, norr om Paris, där han blev omhändertagen av den målande läkaren Paul-Ferdinand Gachet. Van Goghs hälsa tycktes ha förbättrats men efter vad som tros ha varit resultatet av en plötslig depression, sköt han sig själv och avled den 27 juli 1890.

Vad få kanske vet är att Vincent var oerhört självkritisk till sin egen konst och därför valde han att endast signera de målningar han själv var nöjd med.

 

Konstverk av Vincent Van Gogh finner ni HÄR!

I år är det 125 år sedan Vincent van Gogh avled, vilket uppmärksammas på flera platser i Holland. Läs mer om det HÄR!