Ljusets mästare

Ivan Fedorovich Choultse (St. Petersburg 1874-1939 Nice) - "Scène d'hiver dans les Alpes", olja / LWD, 54 x 65 cm, signerad och daterade, 1923.

Värdering: 620 000 sek.

Den ryske konstnären Ivan Fedorovich Choultse är ytterligare en mästare på att återge ljuset i sina målningar. Choultse var en representant av realismen och målade uteslutande landskap, där varken människor och djur förekom. Han studerade vid S: t Petersburg Academy of Arts, sedan hans äldre släktingar emigrerat från Tyskland till Ryssland under 1700-talet. Innan februarirevolutionen 1917 rönte Choultse en viss framgång inom måleriet och hade bland annat kunder inom den kungliga familjen, inklusive tsar Nikolaj II själv och Carl Fabergé.

Efter revolutionen for Choultse ut på en längre resa, som tog honom till Schweiz, Frankrike och Italien, där många verk också skapades. Efter att han år 1921 återvänt till sitt hemland, beslutade han sig tillsist för att emigrera till Frankrike och år 1927 blev han fransk medborgare. Choultse kunde med sina verk, ofta med vinterlandskap som motiv, bygga vidare på tidigare framgångar.

Choultse fick inte bara stor framgång i Europa, man visade även stort intresse för hans arbete på andra sidan Atlanten. För den amerikanska allmänheten blev Choultse snart känd som the Wizard of Light, en term som beror på den mästerliga användningen av ljus och reflektioner. Hans framgång i Amerika var så stor att det idag finns fler verk av Choultse på museer än i privata samlingar. Två av de målningar som finns ute på denna auktion har fram tills nu ingått i en kanadensisk privatsamling.

Poesi i trä

I auktionskatalogen hittar vi tre skrivbord som är särskilt intressanta. Här ovan ser ni ett skrivbord i mahogny av möbelsnickaren Johann Klinckerfuss. Den värdefulla möbeln ingick tidigare i inredningen av det nya slottet i Stuttgart, år 1812-1866, och är dekorerad med 13 ritningar föreställande landskap och djur, såsom kor, getter, ankor och fåglar.

Skaparna av de två andra skrivborden är kända namn. Jean François Dubut har här skapat ett mästerverk som speglar den samtida smaken för kinesiska och exotiska element. Troligen var det en specialbeställning av en Marchand Mercier, som under 1800-talet hade en av de viktigaste privata samlingarna av franska Louis XV och Louis XVI-möbler.

Detta skrivbord är av yttersta kvalitet med konstfullt snidade inläggningar av ädelträ. Skrivbordet, kallat Bonheur du Jour, skapades för att passa kvinnor och är ett mästerverk av Mathieu Guillaume Cramer. Det vann snabbt framgång och år 1788 lät Anton Hickel (1745-1798) måla ett porträtt av Madame de Lamballe (1749-1792), vän till Marie-Antoinette, då hon sitter vid detta Bonheur du Jour-bord.

Anton Hickel - Portrait de la Princesse de Lamballe, 1788 Image via Wikipedia Anton Hickel - Portrait de la Princesse de Lamballe, 1788 Image via Wikipedia

Smakfulla stilleben

Få andra kommer i närheten av de holländska stillebenmålningarna från 1600-talet, när de gäller detaljrikedom. Vid denna tid importerade Ostindiska kompaniet många exotiska ting från Asien, vilka holländska köpmän sedan kunde handla med i hela Europa. Denna kommersiella rikedom kom såklart att återspegla sig i konsten, vilket bland annat ses i denna stilleben som är full av frukt, grönsaker och välsmakande rätter.

Rikedom och lyx omger denna målning, där ostron, bröd, exotiska snäckor och vackra vackra rätter utgör motivbilden. David Rijckaert sammansättning av ljus är intressant och skiljer sig mycket från stilen på den första stilleben, signerad Van Der Ast.

Musikens mästare

Pianisten och kompositören Felix Mendelssohn återupptäckte barockmusiken, och då särskilt Johann Sebastian Bach och George Frederick Handel, efter vilkas död mer eller mindre fallit i glömska.

En gnistrande skattekista

I kategorin smycken finner vi denna så kallade Zip-modell från Van Cleef & Arpels, som kan bäras som både ett halsband och ett armband. Denna ikoniska kollektion av Van Cleef & Arpels marknadsförs 1950, och möter då stor framgång för sin uppfinningsrikedom och gnistrande prakt av stenar.

Samtliga föremål i artikeln säljs hos Koller den 28 mars-1 april i Zürich, med visning den 22-27 mars.

Ni hittar hela auktionskatalogen från Koller på Barnebys

 

Taggar