Få platser är lika förknippade med guld som delstaten Kalifornien i USA. Då man 1848 upptäckte guld i staden Coloma inleddes vad som skulle komma att bli den stora guldrushen. Ryktet spred sig snabbt och uppemot 300.000 människor från både USA och omvärlden begav sig till platsen med hopp om att göra sig en åtråvärd hacka. Guldrushen pågick i drygt 100 år och bidrog till att städer utvecklades och byggdes samtidigt som Kalifornien för evigt kom att förknippas med guld.

Idag utvinns merparten av allt guld i Kina, Australien, Ryssland och USA och närmare 3100 ton, motsvarande 50% av den globala produktionen, används i smycken.

När det kommer till smycken är de flesta välbekanta med termen 18 karat. Då rent guld är för mjukt för att tillverka smycken i, består de flesta smycken av 75% gult guld och 25% silver och koppar. Guld går även att framställa i en rad andra färger bland annat i rött, svart, vitt och blått guld. Allt beror på vilka övriga metaller man blandar i. Vad som särskilt kommit att göra guld till ett populärt material att tillverka klockor och smycken i, är dess förmåga att framhäva ädelstenar.

 

Samtliga föremål i artikeln finns att hitta hos Sala Moyua. Hela katalogen finner ni på Barnebys