Välkommen hem till slottsfrun Maria Sandberg som idag driver verksamheten på Sturehovs slott i Botkyrka. Här lever familjen ett riktigt slottsliv bland underskön natur och gustavianskt arv i Gustav III finansministers gamla residens!

Försiktigt lyser solen fram mellan molnen över slottet Sturehov. Den grönskande naturen har börjat skifta färg mot höst.

Platsens skönhet är häpnadsväckande då man blickar ut över trädgårdar och park, tillslut möter även blicken de övriga omgivningarna av skog och lantbruk. Stora åkrar och ängar täcker de kringliggande områdena och ser inte helt olikt ut från tiden då Sturehov uppfördes omkring 1780- talet. Dock var platsen bebodd sen långt tidigare än så – det här var även tidigare residens för släkten Sture, därav namnet Sture-hov.

Det Liljencrantzska sommarnöjet präglades av byggherren Johan Liljencrantz intresse för jordbruket, vilket de många äldre ekonomibyggnaderna vittnar om och ger oss idag en god insyn i hur en typisk herrgård var uppbyggd under 1700-talet.

Vill du läsa mer om historien bakom Sturehov Slott?

I bakgrunden skymtar ett av de äldre sädesmagasinen placerat längst bruksvägen. En av familjens två lusitanohästar betar i hagen.

Hedersuppdraget att uppföra en ny huvudbyggnad på Sturehov gick till 1700-tals arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Liljencrantz skydde inga medel eller omkostnader för sitt nya bygge och på relativt kort tid stod den nya byggnaden Sturehovs slott på plats. Källarvalven är dock kvar från den ursprungliga byggnad som legat på platsen tidigare. Under tidigt 1900-tal genomgick slottet en stor restaurering då det olyckligtvis lämnats att förfalla, mer om restaureringen kan ni läsa om här. Räddningen kom för Sturehov då Stockholms Stad förvärvade slottet.

Huvudbyggnadens arkitektur uppvisar exempel på både inslag från nyklassicism som är uppmjukad med drag från rokokon. Huvudbyggnadens arkitektur uppvisar exempel på både inslag från nyklassicism som är uppmjukad med drag från rokokon.

Den raka axel som går centrerad genom hela anläggningen och byggnaden, följs av lindalléer både mot väst och mot Mälaren i öst. Om parkanläggningen upplevs lite "osvensk" gällade dess planering är detta en helt korrekt iakttagelse – det franska slottet Versailles utanför Paris stod som förebild, som var dåtidens kulturmecka.

På den nedre våningen i slottet tillåter den genomgående korridoren blicken att löpa fritt från öst till trädgårdarna i väst – en svindlande syn.

Själva mangårdsbyggnaden används inte längre som privatbostad idag, utan enbart för representation, guidade visningar, konferenser, bröllop och andra trevliga tillställningar. På nedre bottenplan finns även en spännande slottsbutik som säljer inredning, både antikt och nytt. Verksamheten bedrivs idag av slottsfrun Maria Sandberg som har tidigare erfarenhet av att ha bedrivit likartad verksamhet på Garpenbergs slott och Ulriksdals värdshus, så för Maria är det naturligt att vistas i dessa historiska miljöer. Maria som är född i Tällberg i Dalarna och kan sägas gå i sin farmors fotspår, som drev hotellet Klockargården på 1930-talet. En vanlig dag i slottfruns liv kan du läsa mer om här.

Bild från slottsbutiken på Sturehov med spännande föremål. Modernt möter nytt, läcker stol i Barockstil klädd i exotiskt tyg från Ralph Lauren Bild från slottsbutiken på Sturehov med spännande föremål. Modernt möter nytt, läcker stol i Barockstil klädd i exotiskt tyg från Ralph Lauren

Marias inredningsintresse är stort och hon har tidigare drivit en renodlad inredningsbutik. Att Sturehov skulle kompletteras med en egen slottsbutik var en självklarhet för Maria då hon tog vid på Sturehov år 2016. Butiken har många ovanliga föremål som dekorativt sticker ut och skapar sin helt egna eleganta stil, vilket uppskattas av många inspirerade besökare.

Det är alltid fullt upp på agendan för en slottsfru. Maria bor tillsammans med sin familj i den norra flygeln medan hon sköter verksamheten i huvudbyggnaden.

Maria drömmer om att få fortsätta utveckla verksamheten på Sturehov, så fler ska få njuta av dem på liknande vis som hon själv och hennes familj gjort sedan 2016. För Sturehov är sannerligen vackert! Här kan du se mer av omgivningarna. Därför hoppas hon på sikt att få möjlighet att få till en hotellverksamhet i något utav de andra husen.

Det är ett stort ansvar att rå om ett så gammalt slott som Sturehov. Det är ju lite som ett museum så det finns mycket att ta hänsyn till i de vardagliga sysslorna som utförs på slottet.

Interiört är det speciellt en aktsamhet kring de sköra dekorationsmålerierna på väggarna som handmålats av Lars Bolander och välformade träsniderier av Jean Baptiste Mazreliez som man måste ta hänsyn till.

Här hittar du mer om det fantastiska dekorationsmåleri som finns på Sturehov!

Eleonora Liljencrantz Eleonora Liljencrantz

Slottet har gjort sig särskilt känt för sin stora samling av Mariebergskakelugnar. Det stora antalet beror på att Liljencrantz var huvuddelägare i tillverkaren Mariebergs fajans- och porslinsfabrik, vilket ni kan läsa mer om i den delen av vår följetong där vi fördjupar oss kring kakelugnsämnet.

Maria håller i guidade visningar då man får se allt från källarutrymmena till herrskapets salonger på paradvåningen och den hemsökta vinden med en efterföljande härlig slottsfika, full av hembakade bakverk och utvalda småkakor. Detta är en fast återkommande punkt i agendan på Sturehov, men även infaller sådant som årets kommande julbord, där ett traditionsenligt julfirande lyser upp slottet. Här kan du läsa mer om hur ett besök på slottet kan se ut.

Sturehovs slott ser framemot många återkommande som nya besökare & gäster.

Text & Bild av Kristina Gyllenberg