Château Bernadotte är beläget i appellationen Haut-Médoc, nära staden Pauillac i Bordeaux. Som Ni säkert redan vet var egendomen en gång i familjen Bernadottes ägo.  År 1973 återuppstod domänen genom paret Gunhild och Kurt Eklunds enträgna arbete.

Denna familj sålde egendomen till den legendariska vinpersonligheten Madame Elaine de Lenquesaing från Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Madames skickliga vinmakare lyfte vinet ytterligare några snäpp. Efter tio år övergick slottet i champagnehuset Louis Roederers ägo under ledning av Frédéric Rouzaud. Idag ägs egendomen av King Power Group, Hong Kong.

Namnet Bernadotte kommer från Germaine Bernadotte som år 1615 gifte sig med Jouandou du Pouey, vars son Jean behöll moderns familjenamn. Ättlingen i fjärde generationen identifierar vi svenskar som marskalken Jean Baptiste Bernadotte, född i Pau. Livet slutade denna krigsveteran som Kung Karl XIV Johan av Sverige, år 1844 i Stockholm.

Servera vinet vid cirka 16-18 grader, gärna till en grillad entrecôte med vårprimörer. Vinet passar även till en vällagrad svensk hårdost.

Vinet är mycket lagringsbart och passar efter några år på flaska till en klassisk slottstek.

Stilen är elegant, komplex och välgjord.

Druvsorterna är: Cabernet Sauvignon 52 %, Merlot 43 %, Cabernet Franc 3 % samt Petit Verdot 2 %.

Vinet är lagrat 12-18 mån på mestadels nya franska ekfat.

 

2011 Château Bernadotte nr 70785 i Systembolagets beställningssortiment, 249 kr

 

Efter konungens födelsedag, står första maj inför dörren med demonstrationer och revolutionsromantik. Vinvärlden är full av historier där enskilda personer förändrat sin vinproduktion rakt emot normer och regler för att gå vinnande ur striden och därigenom ge uppmärksamhet åt sitt område och sina viner.

Den mest kända av dessa revolutioner är den om Superbordsvinerna i Toscana. Under efterkrigstiden utökades det Chiantiklassificerade området och nya vingårdar planterades med vinrankor som gav högre avkastning och därigenom lägre kvalitét.

Årgång efter årgång försämrades vinerna och snart tröttnade en liten grupp vinmakare. Flera av dessa var utbildade i Bordeaux och de valde därför att plantera franska druvsorter. Vid vinifiering valde man att lagra vinerna på franska ekfat precis som i Bordeaux. De franska druvorna var inte tillåtna inom kvalitetsreglerna för Toscana och vinmakarna tvingades därför ned-klassificera sina viner till bordsviner men vinernas kvalité talade sitt eget språk och succén blev ett faktum.

Denna revolution ledde till att regelverket ändrades och kvalitetslagarna för Toscana blev strängare, något som gynnat deras viner. Här kommer ett plånboksvänligt alternativ av ett sådant revolutionsvin.

Vinet kommer från området Maremma i Toscana och är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Vinet har efter vinifiering lagrats 6 månader på små franska ekfat. Vinet passar utmärkt till grillat kött.

Doft: Härligt fruktig doft med mogna körsbär, örter och ekfat.

Munhåleupplevelse: Fyllig och inbjudande med mängder av körsbär, vanilj, örter och ekfat.

 

2015 Ernst Kirchsteigers Utvalda från Toscana nummer 79635, Alkohol: 13%, Pris: 99 kr

 

Hoppas Ni får ett fröjdefullt firande av Hans Majestät Konungens 70-årsdag, samt att Ni berusas av en revolutionär yra detta veckoslut. Själv är jag på Saxån och njuter av en frostnupen vår.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist