Konstglas har kommit att bli ett av de hetaste samlarföremålen.

Härom veckan var det auktionshuset Metropol Auktioner som ropade ut några högklassiga föremål från italienska Venini. Men nu är det Stockholms Auktionsverk tur att sälja Håkan Rosenius samling på onlineauktion den 8 maj.

Här hittar du fler föremål av Timo Sarpaneva hos Barnebys! 

- Det är en ära och nöje för mig att fått förtroendet att sälja Håkan Rosenius samling av svenskt och italienskt glas, Samlingen är verkligen personligt uppbyggd med färg som den gemensamma nämnaren. Den visar en eklektisk samling som är uppbyggd under mer än 30 år med en lekfullhet som inte är så vanligt att se på dessa breddgrader, berättar Ulrika Ruding, expert på glas hos Stockholms Auktionsverk.

Här hittar du alla verk av Per Sundberg på auktionen!  

Håkan Rosenius är svensk medborgare som bor i London sedan många år, har en lång kärlekshistoria till först det svenska konstglaset och därefter det italienska. Håkan besökte redan som ung glasbruken i Småland men kom efter ett besök på Reijmyre glasbruk att börja samla glas för ca 30 år sedan.

- Svenskt glas har alltid intresserat mig och jag har följ och samlat på glas från formgivare som Per B Sundberg, Gunnel Sahlin och Ludvig Löfgren. Men min kärlek till staden Venedig har gjort att jag besökt många av de främsta glasbruken där, berättar Håkan Rosenius.

I samlingen hittar vi vackra pjäser av Alessandro Pianon, Napoleone Martinuzzi och Archimede Seguso.

- Genom mitt designarbete både på Paul Smith och nu på Apreys i London har jag haft förmånen att arbeta med några av världens främsta glastillverkare, fortsätter Håkan.

- Samlingen innehåller många fina objekt som vi inte sett tidigare på den svenska auktionsmarknaden. Detta gör det extra roligt att presentera namn som Maria Grazi Rosin, Emmanuel Babled och Lucio Bubacco, även glas av modeformgivare som Gianni Versace, Pierre Cardin och Paul Smith, fyller Ulrika Ruding från Stockholms Auktionsverk i.

Den omfattande samlingen bestående av 229 glasföremål är en färgrik och formmässigt eklektisk samling konstglas.

- Stockholms Auktionsverk har genom åren sålt samlingar med stor framgång. Därför har vi valt att sälja samlingen i sin helhet, inte dela upp den. Vi vill visa dess bredd och mångfald.

Samlingen kommer att visas i Stockholms Auktionsverks lokaler på Nybrogatan 32 mellan den 2-8 maj därefter äger auktionen rum online 8 maj.

Här hittar du samtliga föremål hos Stockholms Auktionsverk just nu!