Dan före dan före dopparedan svingar Martin Laurell på Hallands Auktionsverk klubban för att sälja iväg 1 500 föremål av alla de slag. Allt från porslinsterriner, konst och stereo från Bang & Olufsen till moderna silverbägare av Wiwen Nilsson, som med fördel går att använda till nubben.

Men viktigast av allt som hör julen till är väl ändå Tomten. På auktionen finns det ett antal olika antika och semiantika tomtar som borde få tomtesamlaren Ernst Kirchsteiger att dansa barfota. Tanken slog mig, om Jenny Nyström eller någon annan som formade tomtens utseende till vad det är idag hade sökt patent på sin "uppfinning". Vilken lottovinst!

När det kommer till det som kan bli auktionens prissensation om åldern stämmer och rätt köpare är på plats vill jag gärna tippa på det trumpetformade dryckeskärlet av brons som kommer från Kina. Enligt katalogiseringen anser man att det kommer från Shang (1556-1046 f Kr). Utöver det ligger ett par blåvita golvvaser från Kina högt i kurs.

För er som inte känner till varför julafton kallas för dopparedagen får här Nordiska museets förklaring. Håll till godo!

"Nedräkningen inför julen benämns ofta dan före dan före dan före dopparedan. Att kalla julafton för dopparedan är vi svenskar ensamma om även om seden med dopp i grytan också förekommer i övriga Norden. På julafton var det praktiskt att i all hast doppa lite bröd i köttspadet, som ändå stod på spisen, medan sista handen lades vid julförberedelserna. Vanligen doppade man i grytan mitt på dagen vilket går tillbaka till medeltidens julfasta som varade fram till julaftons kväll. Det var alltså inte tillåtet att äta köttmat under dagen men genom att kringgå fastebestämmelserna kunde man få känna köttsmaken i alla fall. Dopp i grytan är från början ingen typisk julrätt. Eftersom det var långt mellan baken behövde det hårda brödet mjukas upp för att kunna ätas."

Taggar