Nu är det gott att komma in i värmen och samlas kring långkok och mustiga grytor som kanske är lagade på vilt och rotgrönsaker.

Veckans vintips är ett vin från Toscana av årgång 2010 - Le Cupole. En spännande blandning av druvor som inte förknippas med italienskt vin från detta område. Vinet skänker aromer av varma, mogna mörka körsbär och rostade örter. Drycken har en saftig körsbärsfruktig syra med tydliga tanniner och en lång, fördröjande avslutning. Ett komplext vin i detta ögonblick, men som lämpar sig utmärkt för lagring.

Tenuta di Trinoro med den excentriske världskände vinmakaren Andrea Franchetti gör franskinspirerade viner i Toscana och är mest känd för egendomens förstavin Tenuta di Trinoro. Le Cupole är andravinet och begåvat med en betydligt mer human prislapp. Chateau Cheval Blanc är Andrea Franchettis stora inspirationskälla vilket inte minst syns på etiketten där den vita hästen är utbytt mot en vit svan.

 

Le Cupole, nr 71925 i Systembolagets beställningssortiment, pris 294 kr

I denna blogg vill jag även berätta om vilka händelser som planeras på Saxå Bruk under senhösten.

Tiden hastar och snart är det advent. Det har blivit en tradition att bjuda in till mitt kära Saxån i samband med den tid då "fridsfursten" anmäler sin ankomst.

I anslutning till trettonhelgen arrangeras för första gången en trettondagsbal där damerna får skruda sig i aftontoalett medan herrarna uppvaktar iförda frack.

Läs mer om dessa arrangemang genom att klicka på följande länk www.saxabruk.com

Med en tillönskan om en fridfull helg i skrämselhickans efterdyningar och det kommande presidentvalet inbjuder till en skräckslagen orkan.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist