Efter uppköp av Stockholms Auktionsverk och Helsingborgs Auktionsverk började spekulationerna om en börsintroduktion för det danska auktionshuset Lauritz.com. Gissningarna blev snart bekräftade när ABG Sundal Collier utsågs till rådgivare i maj för att ro i hamn en börsintroduktionen som initialt värderade bolaget till 800 miljoner kronor, med en teckninskurs på 19-21 kronor per aktie.

Handeln som var tänkt att initieras den 9 juni tidigare i år, stoppades dock samma morgon 45 minuter innan handeln skulle öppna. Anledningen var enligt Jonas Ström på ABG Sundal Collier att det fanns en avsaknad av långsiktiga institutionella investerare i ägarboken och rädsla för kursras första handelsdagen.

- Vi kan inte veta om börsnoteringen hade fått en dålig start, men vi ville vara helt säkra. Det är inte nog att vara 50 procent säker. Lauritz.coms kunder är privatpersoner, och bolaget kommer att få många privatpersoner som ägare. Dem ville vi inte göra besvikna", sa Jonas Ström då.

- Man kan konstatera att det var en aktör som hoppade av processen och uppenbarligen gjorde det väldigt sent, sa Nordnets sparekonom Joakim Bornold i medier.

Istället sattes ett nytt datum för introduktionen, med ett nytt marknadsvärde på 610 miljoner kronor. Flera institutionella ankarinvesterare gick ut och meddelade deras tecknande av större poster av aktierna. Bland dem fanns Bure och Catella samt Rober och Rite Ventures. Den 22 juni blev börsintroduktionen ett faktum med en "prislapp" som värderade bolaget till 540 miljoner kronor pre-money och 610 miljoner kronor post money, vilket innebär teckningskurs 15 kronor per aktie

Härom dagen snuddade handeln vid 8 kronor, vilket i stort sett halverar bolagets värde från introduktionsdagen.

Frågan är varför börsen har störtdykt?

Barnebys har sökt Lauritz styrelseordförande och huvudägare, Bengt Sundström för kommentar, men utan framgång.