I New Yorkbaserade utställaren The Merrin Gallery vackert exponerade monter möts man av en märklig skulptur. Vid första anblicken ser det ut som en målad terracottaskulptur i primitivt utförande. Vid en närmare titt, och några rader från innehavaren Linda Schildkrau senare, förstår man snart att det handlar om ett äkta människoskinn som hänger över en kropp formad av terracotta.

Det torkade människoskinnet är mellan 2 500-3 200 år gammalt och kommer från en verklig person som offrades för att hylla den Meso-amerikanska guden Xipe Totec. Den offrade människan, var normalt en krigsfånge som användes för att personifiera guden Xipe Totec, och tron på sambandet mellan döden och återuppståndelsen. I fyrtio dagar behandlades krigsfången som en gud innan han avrättades och flåddes direkt efter att hjärtat rituellt gröpts ur och avlägsnats från hans fortfarande varma kropp.

Därefter syddes skinnet fast på en livs levande präst som skulle ha det på sig i tjugo dagar medan han vandrade runt och tiggde allmosor, med offrets händer dinglande ner som två blöta vantar längs armlederna.

Skulpturen med den torkade människohuden har tidigare tillhört en amerikansk samlare vid namn Jay C. Leff, som 1947 blev Amerikas yngste bankdirektör. Trots god ekonomi innehåll hans samling, som till slut omfattade 4 000 föremål, mestadels primitiva föremål från Afrika, Oceanien och Amerika.

Bankdirektör Leff köpte Xipe Totec-skulpturen 1966. Samma år lånade han ut den tillsammans flera av hans precolumbianska föremål till den epokavgörande utställningen, Ancient Art from Latin America from the Jay C. Leff Collection, på The Brooklyn Museum.

Så vad kostar då kadavret kan man undra?

2 200 000 dollar är svaret.