1. Svenskt Tenn med Josef Frank i spetsen

Svenskt Tenn med Josef Frank i spetsen har en otvivelaktig särställning i Sverige. Bland auktionsbesökare är möbler och dekorationer med deras signatur hett eftertraktade på auktion och faktum är att enligt Barnebys Online Auction Report säljs nästan vartenda föremål som når andrahandsmarknaden.

Se aktuella auktioner med Firma Svenskt Tenn och

2. Rolex

Klockor i stort är alltid populärt, men hetast av dem alla är Rolex. Rolex sortiment består av 25-30 huvudsakliga modellserier och bland de tusentals Rolexklockor som dagligen finns att hitta på Barnebys vågar vi nästan lova att varje modell finns representerad.

Se aktuella auktioner med Rolex

Sök slutpriser för Rolex

3. Carl Malmsten

Inredningsarkitekten och möbelformgivaren Carl Malmsten föddes samma årtionde som Josef Frank och idag ligger deras butiker sida vid sida på Strandvägen i Stockholm. Deras design har onekligen något mycket speciellt som lockar auktionsbesökarna. I sin formgivning strävade Malmsten efter en ny svensk möbelstil samtidigt som han höll fast vid 1700-talets klassicism och allmogetradition. Den eleganta 1920-talsklassicismen med intarsiadekorer är typisk för Malmsten likväl har klassiker som "Farmor", "Samsas" och "Herrgården" kommit att bli en del av det svenska folkhemmet.

Se aktuella auktioner med Carl Malmsten

Sök slutpriser för Carl Malmsten

4. Bruno Mathsson

Bruno Mathsson är en av Sveriges internationellt sett mest kända formgivare. Stil och komfort var viktigt för denne modernist och funktionalist som formgav möbler utifrån devisen "sittandet ska vara organiskt och bekvämt". Mathsson menade att möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst. Idag är 'Jetson', 'Pernilla' och 'Eva' älskade klassiker och vi är många som drömmer om att själva äga dessa.

Se aktuella auktioner med Bruno Mathsson

Sök slutpriser för Bruno Mathsson

5. Lars Lerin

Värmlandssonen och konstnärsgeniet Lars Lerin toppar Barnebys lista över de mest eftersökta konstnärerna. Inte så konstigt kanske med tanke på att han är en av Nordens främsta akvarellister som deltagit i åtskilliga samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA.

Se aktuella auktioner med Lars Lerin

Sök slutpriser för Lars Lerin

6. Stig Lindberg

Lekfull, påhittig, färgstark, mångsidig och modern, orden räcker knappt till för att beskriva denna allsidiga formgivare som efter en karriär vid Gustavbergs porslinsfabrik har fått sätta färg och mönster på det svenska folkhemmet.

Se aktuella auktioner med Stig Lindberg

Sök slutpriser för Stig Lindberg

7. Art deco

När man talar om art deco syftar man på den arkitektur och formgivning som uppkom under 1910–1930-tal. Tjugotalsklassicismen har drag av den gustavianska stilen med intarsiadekor och antikiserande dekorelement. Denna eleganta och sobra stil kom att kallas "Swedish Grace" medan den utländska stilen under samma period är mer pompös och därför brukar benämnas art déco efter det franska uttrycket "art décoratif". Med sina exklusiva material, strama former och symmetriska mönster skapar art deco-möblerna en lyxig och tidlös känsla i hemmet som är lika rätt idag som den var då.

Se aktuella auktioner med Art Deco

Sök slutpriser för Art Deco

8. Lisa Larson

Lisa Larsons arbeten är lika populära i Sverige såväl som att de är ett stort samlarområde världen över. Hennes keramikverk ansluter sig till flera av de stilar som var typiska för modernismen, därtill expressionismen, naivismen, spontanismen, exotismen och omarbetningar av historiska förebilder. Genom sin karriär har Lisa Larson skapat serier som 'Larsons ungar', 'ABC-kvinnor', 'Skansen' och 'Lilla zoo' såväl som verk som belyser olika teman så som "Systerskap" och "Exotism", där det feministiska innehållet särskilt har belysts.

Se aktuella auktioner med Lisa Larson

Sök slutpriser för Lisa Larson

9. Hans Agne Jakobsson

Den svenska inredningsarkitekten och möbelformgivaren Hans Agne Jakobsson har särskilt uppmärksammats för sin design av lamparmaturer där många modeller blivit samlarobjekt. Vi förstår varför!

Se aktuella auktioner med Hans Agne Jakobsson

Sök slutpriser för Hans Agne Jakobsson

10. Louis Vuitton

Se aktuella auktioner med Louis Vuitton

Sök slutpriser för Louis Vuitton

 

Prova gärna Barnebys kostandsfria värderingstjänst för att få dina föremål värderade av landets auktionshus.