Mitt första vin är en knastertorr Crémant från Bourgogne i Frankrike. Vinet är gjort på samma sätt som i Champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Druvorna bakom vinet är pinot noir och chardonnay. Efter vinifiering och buteljering har vinet fått ligga i 18 månader på sin jästfällning innan jästproppen avlägsnats och flaskan försetts med champagnekork och grimma. Detta vin passar utmärkt till skaldjur, varför inte servera till en gratinerad hummer.

Doft: Komplex doft, fullkomligen sprängfylld av frukt i form av mogna gula äpplen, honung, brioche och citrusskal.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med frisk fruktsyra och välbalanserad smak med mängder av äpplen, brioche, lite choklad och citrus.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne nummer 7725, Alkohol: 12,5 %, Pris: 139 kr 

Dryck nummer två är en Champagne uteslutande gjord på den gröna druvan chardonnay. Allt vin kommer från årgång 2006 och vinet har en dosage på 7 gram socker per liter. Vinet får ligga hela 6 år på sin jästfällning innan degorgering. Med sin komplexitet och fina struktur fungerar denna champagne utmärkt till mat, varför inte servera till ostron eller en löjromstoppad Toast Skagen.

Doft: Härligt fruktig och något utvecklad brödig doft med citrus och nötter.

Munhåleupplevelse: Torr och elegant med frisk fruktsyra följt av blodgrape, rostade nötter och nougat.

2006 Blanc de Blancs Nicolas Feuillatte nummer 7592, Alkohol: 12%, Pris: 319 kr

Dessa rader skrivs från Göteborg, närmare bestämt i logen, där Uppesittarkvällen i TV4 kommer att direktsändas om några timmar. Lotta Bromé och Ingvar Oldsberg är i toppform och sabreringssabeln är slipad, varför bonyren vid midnatt kommer att salutera att Fridsfurstens afton är här.

Med tillönskning om en stillsam och avkopplande julhelg till Er alla, kommer här kära hälsningar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist