Rolex GMT-Master är en av de mest karaktäristiska sporturen i inte bara Rolex, men hela klockvärldens historia. Den röda och blå ringen, som först togs fram under mitten av 1950-talet har gett klockan smeknamnet Rolex GMT-Master "Pepsi". Men det är faktiskt inte läsken som ligger bakom valet av färger när klockan designades.

Den första GMT-Master lanserades på 1950-talets mitt. Den röda och blå ringen som prydde uret var då inspirerat av, liksom tillskriven Rolex samarbetspartner i arbetet med att ta fram deras GMT-Master med bubbla tidzoner - nämligen PanAm Arlines.

Men det är "Pepsi" som fastnat och kommit att bli det vanliga smeknamnet för klockan i och med ringen färgsättning som påminner mycket om läskedryckens blåröda logotyp.

blog (1) blog (1)

Poängen med de två kontrasterande färgerna är att det blir enklare att läsa den andra tidzonen på en tvåzonsklocka då färgerna visar skillnaden mellan dagen och nattens timmar.

Rolex GMT-Master ref. 1675 är den andra modellen som kom ut i kollektionen av GMT-Masterur. Lanserad 1959 är det den modell som producerats under längst tid i Rolex historia och är även en av de mest eftersökta vintageklockorna på auktion. Färgerna på ringen har bleknat med tiden och de ljusa tonerna har blivit ett mycket eftertraktat karaktärsdrag.

Modellen har som sagt producerats i flera olika perioder och kollektionen består idag av flera olika varianter. År 2014 lanserade Rolex en ny variant av GMT-Master Pepsi. Den här gången uppdaterad med världens första tvåfärgade keramiska ring med rött som en av färgerna. Den keramiska ringen är väldigt uthållig och kommer behålla sina klara färger mycket längre än de tidigare modellerna. Med det sagt - söker du efter en patinerad klocka med urblekta färger är det bäst att du försöker lägga vantarna på en av de äldre modellerna.

Klockan här ovan är en av huvudnumren i Fellows stora klockauktion som äger rum tisdagen den 24 april klockan 12.00. Här kan du se hela försäljningen på Barnebys!

Taggar