Helgtips! Tomas Gradzki i ny utställning hos Haglerum Konstrum på Öland

haglerum
haglerum

Själv är jag på Bokmässan i Göteborg och leder två samtal i Svenska Tecknares monter men i dag fredag öppnar en utställning i min och makens galleri på Öland.

Välkomna fredag, lördag (vernissage!) eller söndag.

haglerum
haglerum

1FAAF1

Tomas Gradzki, född i Stockholm 1978, är utbildad på Beckmans Designhögskola och verksam som illustratör och art director på Aplace (modebutiker i Stockholm och Malmö samt ett modemagasin).

1FAAF1 står för "En för alla, alla får en". Projektet tog form på Facebook där Gradzki sedan våren 2012 har lagt ut bilder på teckningar som delas ut gratis till den som först gillar dem. Tomas Gradzkis teckningar kan liknas vid visuella dagsedlar där aktuella händelser och företeelser kommenteras flyhänt och med impressionistisk samtida och grov elegans. På en tidigare arbetsplats började Gradzki samla materialet som illustrationerna är utförda på: ett tunt skyddspapper som används i förpackningar av plagg vid levererans till klädbutiker.

"När jag jobbade på Weekday tyckte jag det var synd att slänga så många och så fina papper. Jag började samla med tankten att jag skulle använda dem i framtiden. Jag hade av en slump testat att rita med en 'squeezer-penna', en sådan som många graffitikonstnärer använder. Jag gillade hur den betedde sig på pappret, den gav tjocka jämna linjer, snabb torktid och man kunde lätt kontrollera mängden bläck som kom ut. Jag började göra några få teckningar men bestämde mig snart för att ge bort dom till mina vänner, vilket senare blev alla mina FB-'vänner'. För att inte göra det till ett evighets-projekt valde jag begränsningen 'alla jag hade kontakt med på FB i just den stunden'. Det blev 543 personer. I rättvisans namn fick alla välja enbart en illustration som de var tvungna att 'paxa' genom att skriva i bildens kommentarsfält. Varje verk har ett stämplat sigill av färglöst lim".

image
image

- Haglerum Konstrum undrar: "Tomas, du har lila bälte i kampsporten brasiliansk jiu-jitsu. Vad skiljer tecknandet från brottandet?"

- "Den ena är en väldigt solitär och introvert aktivitet och den andra är nästan helt beroende av andra och deras motstånd. Båda ger mig oerhörd tillfredsställelse fast på olika sätt. Båda är kommunikation".

Haglerum Konstrum visar under kortutställningen fredag-söndag 26–28 september flera hundra av Tomas Gradzkis teckningar, såväl inlånade som nygjorda. Teckningarna är till salu för 100:-/styck.

Haglerum ligger i höjd med Borgholm på östra Öland mellan Bredsättra och Kapelludden.

Följ Haglerum Konstrum på

Instagram: haglerumkonstrum

Facebook: Haglerum Konstrum

För mer info:

Lars Fuhre 070 431 47 04

nhdsj
nhdsj
Advert
Advert