MUSEUM

Inled besöket i Helsingfors med en rundtur på museet Kiasma, även känt som Finlands moderna museum. I den uppseendeväckande byggnaden finns otroliga verk inom samtida konst att beundra och beskåda. För närvarande finns över 8500 konstverk av främst finska konstnärer, så som Paavo Kauramäki och Eija-Liisa Ahtila. Kiasma ritades av Steven Holl vars syfte var att skapa en plats som utgick det naturliga ljuset vilket genomsyrar museets arkitektur. Kiasma har sedan 1998 varit Finlands mest välbesökta museum och har som mål att göra nutidskonst mera känt och höja dess status.

Helsingfors Designmuseum finner du i hjärtat av det populära designdistriktet. Med 140 år på nacken kan Designmuseet stoltsera med att vara Nordens äldsta specialmuseum för konst. Ta del av museets otaliga mängder av konstföremål, skisser, fotografier och diabilder, där hela Finlands formgivningshistoria finns samlad från sent 1800-tal fram till idag.

 

GALLERI

Vill man veta mer om klassisk, nutida och framtida finsk design, är ett besök på Design Forum på sin plats. Galleriet är en strålande inkörsport till den finska designscenens alla vrår och erbjuder en designupplevelse som sträcker sig utöver de vanliga, men ändå strålande, exemplen Marimekko och Iittala.

 

SHOPPING OCH VINTAGE

Helsingfors designdistrikt ligger i ett perfekt läge vid Dianaparken och fungerar som en knutpunkt för de olika stadsdelarna Gardesstaden, Kampen, Rödbergen och Ulrikasborg. Distriktet omfattar hela 25 gator, vilka alla är kantade med de bästa kläd- och inredningsbutikerna, gallerierna och smyckesbutikerna som Helsingfors har att erbjuda. Om 25 gator känns övermäktigt erbjuds utmärkta guidade designrundvandringar, så kallad Designwalks, att gå varje fredag. Alternativt finns Designkvarterets promenadrutter, där du väljer utifrån eget intresse (Kläder? Gallerier? Smycken?) vad just din promenad i området ska bjuda på. Ta en paus i shoppingen med ett besök på tidigare nämnda Designmuseet, eller Finlands arkitektmuseum som även de är belägna i designdistriktet.

Beundrare av klassisk finsk inredningsdesign, så som Iittala, Arabia och Hackman finner sitt mekka i Arabias fabriksbutik, endast tjugo minuter från stadskärnan. Butiken är en del av fabriken, vilken startade sin verksamhet 1874 och erbjuder produkter både från förstahands- och andrahandssortering. Det senare säljes dessutom för halva försäljningspriset. Inne i fabriken finns ett mindre museum som ställer ut klassiska föremål av Arabia.

 

ANTIKHANDEL & MARKNAD

Ett riktigt drömställe för dig som samlar på konst och antikviteter är Sandvikens antik- och konsthall belägen i den gamla saluhallen vid Sandvikstorget. Har du dessutom svårt att få nog av finskt designglas och glasföremål av Arabia och Iittala bör du besöka antikhandlarna Vanhaa ja kaunista, Lasikammari och Astialiisa. För dig som samlar på äldre mynt och medaljer rekommenderas att titta in hos mynthandeln Holmasto på Alexandersgatan, som bland annat står bakom den dyraste försäljningen av ett mynt i Finland.

Är du i Helsingfors får du inte missa ett besök på Helsingfors stadsmarknad (Kauppatori) som varit igång sedan mitten av 1700-talet. Marknaden håller öppet måndag till lördag och erbjuder bland annat pälsar, läder, hantverk och matdelikatesser. Under oktober månad äger den baltiska marknad rum på samma torg, där hundratals försäljare från de baltiska länderna slår upp sina handelsstånd och erbjuder ryska specialiteter. På torget finns även den märkliga obelisken i form av en tvåhövdad örn som är tsarinnans minnesmärke. Monumentet uppfördes 1835 och var en hyllning till tsarinnan Alexandra som två år tidigare varit på besök i Helsingfors.

 

 

HOTELL

Helsingfors mesta designhotell finner du i Klaus K Hotel, beläget mitt i Helsingfors stadskärna. Den naturlika och dramatiska design som genomsyrar såväl lobbyn som varenda rum på hotellet är inspirerad av Kalevala, det finska nationaleposet. Spetsa till din bokning med ett rum inrett i ett tema så som mystik, passion, lust och avund, eller ta ett säkert kort och boka ett av de vackra designrummen. Precis bredvid hotellet ligger en prisbelönt toskansk restaurang och hotellet erbjuder även en brunch med något för alla smaker. Passa också på att ta en drink till kvällen på Klaus K:s egen Finlandia Vodkabar.

I en slottsliknande byggnad finner du hotell GLO Hotel Art. Hotellet ligger i Helsingfors lugnare kvarter i Södra stordistriktet, men har ändå mindre än en kilometers promenad in till centrum. Södra stordistriktet är ett utmärkt val för den konst- och matintresserande med många närliggande restauranger och ett stenkast ifrån konstmuseerna Ateneum och Kiasma.

 

RESTAURANG

Med 80 år på nacken står sig restaurang Savoy fortfarande som en av de hetaste restaurangerna inom fine dining i staden, kanske tack vare sin inredning med klassisk, tidlös design av Alvar Aalto, som stått sig oberoende av tidens gång. Med ett perfekt läge i Helsingfors centrum erbjuds utöver finsk design i världsklass, njutbar mat med fokus på finska favoriter så som vorschmack, en slags sillköttbulle serverad med smetana och bakad potatis. Ska du prova denna delikatess någon gång – passa på när du besöker Savoy!

Om du är ute efter ett lite mer annorlunda restaurangbesök är restaurang Zetor inte ett främmande förslag. Här avnjuter du rejäla portioner med finsk husmanskost i en lokal med traktorer, mjölkhinkar och höbalar. Ytterligare överraskningar bjuds när det blir dags att pudra näsan, då toaletterna är inredda i form av utedass... Zetor är ett populärt och roligt restaurangmål både för de finska invånarna och besökande turister, dessutom förvandlas restaurangen framåt natten till rockklubb som erbjuder både musik och dans.

 

BAR & KLUBB

Beläget i designdistriktet ligger i toppen av byggnaden Hotel Torni den spektakulära baren Ateljée Bar. När tornet byggdes 1931 var det med sina 70 meter stadens högsta byggnad och även idag stoltserar baren med sin makalösa utsikt över Helsingfors. Ateljée Bar gör dessutom skäl för sitt namn då de varje månad ställer ut nya verk av aspirerande konstnärer i lokalen.

Centralt i Helsingfors finner du den, utifrån sett, oansenliga baren A21 Helsinki Oy. Baren kan vara svår att hitta om man inte känner till den på förhand och dessutom krävs det att man ringer på en ringklocka för att bli insläppt. Väl inne i lokalen avnjutes välgjorda drinkar, antingen klassiker med en twist, eller i spännande smaker inspirerade av det nordiska klimatet. Vad sägs till exempel om en drink med smak av björksav?

 

CAFÉ

Det anrika Café Ekberg mitt på boulevarden erbjuder en lugn och inbjudande atmosfär med både klassiska och nya bakverk. Vill man uppleva mer av Café Ekberg än en trevlig fikapaus bjuder caféet varje morgon på en prisvärd frukostbuffé, samt lunch varje dag med en ny meny varje vecka. För frukost eller lunch rekommenderas bordsbokning.

Caféet La Torrefazione kan vara svårt att hitta trots läget i centrala Helsingfors, men de som väl hittar dit återkommer gång på gång. Caféet är därför ofta välfyllt av stamgäster, men låt  det inte avskräcka dig utan kaffet går precis lika bra att ta med on the go. Hos La Torrefazione (eller La Torre) finner du ett välsorterat utbud av de bästa kaffevarianterna och bakverken som inte bör gås miste om.

 

MISSA INTE... Sveaborg! Finns det tid över vid ditt besök rekommenderar vi dig att ta färjan över till världsarvet Sveaborg, som är beläget i ett vackert ö-rike 15 minuter ifrån Helsingfors. Den välbevarade sjöfästningen erbjuder en spännande tidsresa för hela familjen och där finns även affärer, caféer samt sex stycken sommaröppna museum: ubåten Vesikko, Ehrensvärdmuseet, Leksaksmuseet, Krigsmuseets Manege och Tullmuseet.

 

 Kontaktuppgifter till samtliga platser finner ni här!

 

Läs Barnebys reseguide till Köpenhamn, även det en nordisk designstad som måste upplevas.

Samtliga reseguider hittar ni här!