bruun rasmussen_samtidskonst bruun rasmussen_samtidskonst

Bland museala samlingar, unika designföremål, ryska Fabergéägg och måleri från dansk guldålder gömmer sig flera riktiga guldkorn.

Något för Nationalmuseum?

Ett av dem är Louis Jean Desprez teckning över Gustaf III:s besök i en kyrka i Rom. Desprez som var fransk arkitekt och konstnär uppmärksammades av den svenska kungen när Gusav III besökte Rom.

Bruun Rasmussen_Desprez_auktion Bruun Rasmussen_Desprez_auktion

Han flyttade till Stockholm där han fick i uppdrag att måla flera tavlor, bland annat av det ryska kriget. Med tiden kom han även att rita byggnader som det Stora Haga Slott, som tyvärr aldrig realiserades, men även Kinesiska paviljongen och Koppartälten i Haga som finns att besådda än idag.

Unik imponerande samling

För att inte tala om den unika samling av teckningar som redan väckt habegär från museer världen över. The Wolff Collection är en unik samling som omfattar närmare 200 teckningar och konstverk som den danske landägaren, advokaten och konstsamlaren Benjamin Wolff lämnat efter sig.

Bruun Rasmussen presenterar flera sensationella målningar och teckningar från olika sekler Bruun Rasmussen presenterar flera sensationella målningar och teckningar från olika sekler

The Danish Girl

Alla minns vi den oemotståndligt vackra Alicia Vikander i filmen The Danish Girl, vars briljanta skådespeleri belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Alicia spelade konstnärinnan Gerda Wegener. Hos Bruun Rasmussen auktioneras det ut två verk av konstnären. Det ena ekivokare än det andra.

the danish girl_ gerda Wegener_barnebys_bruun Rasmussen the danish girl_ gerda Wegener_barnebys_bruun Rasmussen

I övrigt innehåller auktionen allt från sommarens bröllopsringar och ryska ikoner till danska designmöbler och en samling asiatiskt samtidskonst av internationell kvalitet.

Fill Juhls ljusblåa möbler med teak respektive mahogny är tillverkade på början av 1950-talet av Søren Willadsen. Utropet är 200 000 danska kronor för möblemanget Fill Juhls ljusblåa möbler med teak respektive mahogny är tillverkade på början av 1950-talet av Søren Willadsen. Utropet är 200 000 danska kronor för möblemanget

Fill Juhls ljusblåa möbler med teak respektive mahogny är tillverkade på början av 1950-talet av Søren Willadsen. Utropet är 200 000 danska kronor för möblemanget. I bakgrunden delar av den omfattande samlingen av asiatisk samtidskonst som auktioneras ut. Verken är av Chiho Aoshima och ropas ut för 15 000 danska kronor vardera

Här kommer några av mina personliga favoriter.

poul henningsen_ph-septima 5_bruun rasmussen_barnebys poul henningsen_ph-septima 5_bruun rasmussen_barnebys

Det fenomenala formgivande ljusgeniet Poul Henningsen representeras som vanligt av ett antal fina armaturer för både tak och bord. "PH-Setima 5" består av sju lager av bärnstensfärgat glas varvat med frostat glas. Auktionens exemplar är tillverkat runt 1930. Utrop är 150 000 danska kronor.

Andy Warhol, HC andersen Andy Warhol, HC andersen

Andy Warhols smått melankoliska porträtt av Danmarks nationalskald H.C. Andersen har upplaga nr 9 av 25. Utropet är 60 000 danska kronor.

sigvard bernadotte_barnebys sigvard bernadotte_barnebys

Jag har alltid varit svag för Sigvard Bernadottes silver. Bestickserien med det passande namnet "Bernadotte" blev en bästsäljare hos Georg Jensen efter andra världskriget. Det här är en av fyra bestickuppsättningar av modellen formgiven av Sigvard Bernadotte.

ring safir och diamanter_bruun Rasmussen_barnebys ring safir och diamanter_bruun Rasmussen_barnebys

Går man i giftastankar eller bara är på bra humör och har en tjock plånbok skulle jag inte tveka en sekund. Den vackra ringen i vitt guld med en safir och diamanter är fantastisk och ropas ut för 90-100 000 danska kronor.

arne jacobssen_barnebys arne jacobssen_barnebys

Säg den som inte förknippar formgivaren och arkitekten Arne Jacobssen med dansk design. Däremot kanske inte alla skulle se att det är han som ligger bakom de snygga vägglamporna ritade till NOVO 1934, och som ropas ut för 30 000 danska kronor.

Arne Jacobsen_bord_barnebys_bruun rasmussen Arne Jacobsen_bord_barnebys_bruun rasmussen

Arne Jacobsen ligger även bakom skrivbordet "American Foundation" i blått och svart med kromat underrede med en skiva klädd i vackert slitet svart skinn. Bordet är tillverkat cirka 1952 av Rud. Rasmussen Cabinetmakers.

Auktionens bord köptes av den nuvarande ägarens pappa som var god vän med Arne Jacobsen.Utropet är 175 000 - 200 000 danska kronor.

p.s. Krøyer_ italien p.s. Krøyer_ italien

Peder Severin Krøyers målning “Diset blåt hav. Vesuv i baggrunden” daterad 22 juli 1896 är ett av verken av den hyllade konstnären som finns med på Bruun Rasmussens auktion i början av juni. Utropet för den drömska bilden är 400-500 000 danska kronor.

pk-80_poul kjaerholm_dagbädd_barnebys pk-80_poul kjaerholm_dagbädd_barnebys

Ett annat namn som man förknippar med skandinavisk design framför många andra är Poul Kjaerholm och hans stålrörsmöbler. "PK 80" är kanske hans allra snyggaste möbel som är lika tidlös som den är djärv i sin strama formgivning och "enkelhet".

Vad många inte känner till är att den franske impressionisten Camille Pissarro föddes i den danska staden Charlotte Amalie på Saint Thomas i Västindien som då tillhörde Danmark. Det nyupptäckt porträttet av konstnären är från 1852-55 åren innan han lämnade ön för att flytta till Frankrike och konstens huvudstad Paris.

Camille Pissarro_bruun rasmussen_barnebys Camille Pissarro_bruun rasmussen_barnebys

Målningen har aldrig tidigare varit till försäljning och kommer att ingå i Pissarro Digital Catalouge Raisonné efter att ha blivit undersökt och verifierad av Wildenstein Institute 2017. Utropspriset hos Bruun Rasmussen är 1-1,2 miljoner danska kronor.

axel salto_barnebys, bruun rasmussen, vas axel salto_barnebys, bruun rasmussen, vas

Axel Salto är Danmarks främsta keramiker som säljs internationellt för all världens pengar. Min favorit(åtminstone på bild på nätet) är den stora vasen med Sung-glasyr som ropas ut för 100 000 danska kronor.

Bodil man, barnebys, bruun rasmussen Bodil man, barnebys, bruun rasmussen

Även Bodil Manz cylindriska skål med geometrisk dekor tillhör en av favoriterna. Skålen ropas ut för 15-20 000 kronor.

Vilhelm lundstrøm_stilleben_barnebys Vilhelm lundstrøm_stilleben_barnebys

Bland det moderna måleriet sticker Vilhelm Lundströms fina stilleben från 1931 ut. Målningen som håller museal kvalitet ropas ut för 700-800 000 danska kronor. Så gör även "Portræt af Yrsa", som hängt hos Anders Hostrup Pedersen, och som ropas ut för 800 000 kronor.

bruun sarsmussen_victor vasarely_barnebys bruun sarsmussen_victor vasarely_barnebys

Jag är även svag för Victor Vasarelys "6 Figures (No. 308) från 1948. Den lilla pärlan ropas ut för 100 000 danska kronor.

bruun rasmussen_ Karel van Mander_barnebys bruun rasmussen_ Karel van Mander_barnebys

En riktig "Conversation Piece" är Karel van Manders "Falkonerare". Oljemålningen mäter nästan två meter och drar både vuxnas och barns ögon till sig. Utropet är 40-60 000 danska kronor.

bruun rasmussen, kinesisk samtidskonst bruun rasmussen, kinesisk samtidskonst

I bakgrunden står japanska konstnären Takashi Murakamis "Miss Ko2 - Devil position 1", och framför den står ett av Jacob Hermanns sex föremål från Bruun Rasmussens auktion. Den unika "bordsbänken" i solid valnöt ropas tisdag 5 juni hos Bruun Rasmussen.

 

Här hittar du alla föremål som säljs hos det danska auktionshuset Bruun Rasmussen just nu!