Carl Malmsten var en av 1900-talets stora svenska möbelformgivare och många av hans möbler tillverkas fortfarande. Och han formgav inte bara möbler - med böcker och föredag ville han också utveckla människors förmåga att arbeta med händerna och skapa konst med bara enkla handverktyg. Redan för hundra år sedan hade hans idéer kring inredning och formspråk stor påverkan på miljöer och den samtida samhällsdebatten.

Runt 1920 flyttade Carl Malmsten in med sin fru i huset Övre Karlso i Bergshamra. Där bodde han större delen av sitt liv, ända fram till sin död 1972. Idag är huset byggnadsminnesmärkt och bebos av skådespelaren Görel Crona. Märkningen gör att huset inte får renoveras hur som helst, och exempelvis är köket lämnat så som det var när Carl Malmsten bodde där.

Carl Malmstens möbler och föremål finns i storskaliga delar av de svenska hushållen. Hans formgivning är modern, funktionell, snygg och trendig, och det är inte konstigt att möblerna är hett eftertraktade på auktionsmarknaden. I sitt eget hem hade Carl Malmsten dock inte särskilt många av sina egna välkända möbler. Huset var "vackert och personligt" enligt Svenska hem, och inrett med en blandning av gustavianska möbler och allmogemöbler.

I matsalen står ett gammalt allmoge skåp som prytts med tennkärl. Trasmattor pryder de vackra, bredplankade skurgolven.

Skåpet fick Siv Malmsten på en bemärkelsedag och är signerat "C.M."

- Att umgås med gamla allmogeting är för formsinnet ett reningsblad från nötta schabloner och ger, liksom inlevelsen i naturen, ursprungsfriska formimpulser åt den som söker äkthet, förklarar Carl Malmsten i reportaget.

Från biblioteket med den gustavianska sittgruppen ser man ut över Brunnsvikens stilla vatten. När Carl Malmsten får frågan vad han gör när han är hemma, blir svaret:

- Skriver, arbetar i trädgården och sågar ved, läser högt som rekreation och sover!

Som i så många andra svenska hem under 1940-talet var också Carl Malmstens hus till stor del inrett med arvegods. Biblioteket och vardagsrummet är möblerat med högreståndsmöbler, och matsalen har försetts med rustik allmogekonst och möbler i furu.

Siv Malmsten tillsammans med barnbarnet Dine, dotter till konstnären Egil Malmsten, i den gröna soffan i vardagsrummet.

Ett grönskande hörn i vardagsrummet. Carl Malmsten älskade naturen och tog stor lärdom ifrån den.

Carl Malmsten på sin egendesignade stol "Lilla Åland" från 1940, som kanske kan ses som hans absolut största verk.

Idag har Carl Malmstens humanistiska och naturnära synsätt nästan bleknat bort med den snabba tekniska utvecklingen. Kanske är det där eftertänksamma och rofyllda något vi saknar i inredningen idag, och som gör att vi fyller våra hem med hans fantastiska skapelser.

Foto: Carl Gemler

 

Här hittar du alla föremål från Carl Malmsten som finns på auktion hos Barnebys just nu!