Hemma hos Cathrine på Yxlan

Det var kärlek vid första ögonkastet då Cathrine Hultgren och hennes man Joachim fick syn på det lilla trähuset från 1863 på ön Yxlan i Stockholms skärgård. Cathrines känsla för inredning tillsammans med Joachims byggkunskaper och en hel del fina auktion- och loppisfynd har bidragit till att skapa detta skärgårdsparadis.

2
2
1
1
Det runda bordet var från början i risigt skick men blev en vacker detalj i entrén efter att Cathrine lät rusta upp det.
Det runda bordet var från början i risigt skick men blev en vacker detalj i entrén efter att Cathrine lät rusta upp det.

Trots att Cathrines föräldrar hade sommarhus på ön Yxlan och Joachim växte upp på Blidö inte långt därifrån, var det långt ifrån självklart att paret Hultgren själva skulle köpa hus där. Av en slump åkte de förbi en "till salu"-skylt och bestämde sig för att svänga in för att ta en titt. Det var kärlek vid första ögonkastet och efter en tuff budgivning var det lilla trähuset med glasveranda och äppelträdgård deras.

6
6
7
7
8
8

Huset kallades Skomakarängen efter den skomakarfamilj som tidigare bott där, men då Cathrine och Joachim år 2007 köpte stället, var det vida förfallet. Cathrine som själv arbetar som inredningsdesigner och Joachim som har byggbolag påbörjade omgående arbetet med att rusta upp huset och 2011 stod det klart. Det hade då byggts ut med 50 kvadratmeter och golv, fönster och dörrar hade satts in eller rustades upp, dessutom drogs vatten in och köket moderniserades och gjordes större.

-Det svåra var att från början veta hur vi skulle gå tillväga för att rusta upp det igen eftersom det var i så pass dåligt skick, berättar Cathrine som menar att det var viktigt att sätta sin egen prägel på huset samtidigt som de tog hänsyn till dess ursprung och orginalstil.

10
10

 

11
11

 

2
2

Inredningen kännetecknas av en genomgående ljus färgskala med mycket rosa och blått och i sovrummen syns blommiga, dekorativa mönster på både tapet, sängkläder och gardiner vilket var tidsenligt med då huset en gång byggdes.

-När tapeterna går igen i tyger blir det väldigt klätt, snyggt och enhetligt, berättar Cathrine.

9
9
5
5

Möblerna är en blandning av arvegods och nyinköpta moderna föremål i kombination med auktion- och loppisfynd. Bordet som står i hallen hittade Cathrine i ett soprum där det låg slitet och fult rödmålat. Trots det drog det ögonen till sig och då hon vände på det satt där en märkning från NK snickerier. Efter att ha rustats upp och lackerats gör det sig nu fint i entrén.

13
13
12
12

 

Fotograf: Anne Nyblaeus

Stylist: Anette Mörner

 

Mer inspiration hittar ni på Barnebys Instagram