Rosenbuskar, olivträd och en inbjudande swimming pool i vit sten får en att, nästan för ett ögonblick, tro att man befinner sig i Bertolucci filmen Stulen skönhet.

Men väl inne i huset möts man av en stram skandinavisk minimalism bestående av bland annat tidlösa klassiker såsom Josef Frank, Bruno Mathsson och Mats Theselius och då är det inte svårt att gissa sig till att det faktiskt bor en svensk familj här.

Familjen har bott här sedan 2001 och Linda och Adam håller för närvarande exklusivt på med sitt nya märke AVAVAV Firenze, där varje detalj produceras i Italien.

En del av huset är även ateljé för själva modeproduktionen. Klädställningar fyllda av sommarkollektionen; vita byxdresser i siden, violetta småblommiga 60-tals inspirerande klänningar, ljust olivfärgade fuskpälsar och korallfärgade byxor trängs bland annat med ritbord och fotoutrustning i en härlig blandning.

Linda Friberg - Vem är du och hur skulle du beskriva er inredningsstil hemma?

Jag är en modedesigner på 46 år som bor i Florens med man, två barn och två spanska vattenhundar, Mila och Bowie.

Vår inredningsstil är ganska skandinaviskt klassisk skulle jag säga, och lyckligtvis så passade det mesta bra även in i vårt hus här i Italien som var väldigt annorlunda mot det huset vi hade i Göteborg. Det ända som inte passar så bra här är vår konst, tavlorna upplevs väldigt små med tanke på takhöjden här.

Du och din man har varit verksamma i modebranschen under flera decennium, har er inredningsstil influerats av detta?

Ja det stämmer. Vi startade Monki, Weekday och Cheap Monday ihop med två andra killar, så det har varit skönt att hålla hemmet ganska så enkelt då modets svängningar är desto större.

Har ni någon möbel eller något konstverk hemma som du aldrig skulle kunna skiljas i från? Varför?

Jag hade drömt om Josef Franks Vitrinskåp 2077 i flera år men det var så himla dyrt. Till slut slog vi till och det har jag inte ångrat. Jag gillar även tanken att det går på auktion för ungefär för samma pris som jag köpte det för.

 Vilket är ditt bästa köp för konst och inredning?

Det bästa köpet jag gjort är nog ett fyra meter långt klädskåp från 1800-talet. Jag köpte det i en antikaffär här i Florens och eftersom det inte är så ovanligt med stora möbler i Italien plockade man isär skåpet för att få in det i huset och monterade sedan ihop på ett fenomenalt sätt.

Jag älskar även en liten ekorre i brons av Ernst Billgren som min man gav mig i födelsedagspresen för några år sen.

Hur skapar man bäst ett vackert hem enligt dig?

Det låter klyschigt, men det viktigaste för mig är att det ska känns som ett härligt hem och inte för mycket prylar. Jag gillar kontrasten mellan vårt toscanska hem och våra skandinaviska möbler. Huset i sig tar för sig så mycket så möblerna ska liksom bara finnas till. Det är samma i mode när det maskulina och det feminina möts i en bra balans.

Har du influerats av några specifika personer, tidsperioder, hotell eller platser runt om i världen i ditt hem? I sådana fall vilka?

Under åren då jag och min man skapat vårt hem har det ofta blivit “klassiker” - det känns långsiktigt. Jag gillar bland annat Josef Franks möbler som bara smälter in och som aldrig känns daterade.

Jag blir ofta inspirerad av olika tidsepoker men som tur är hindrar jag mig från att falla för det. Dels för att jag tröttnar fort samt att jag inte gillar när det inte hänger ihop. Min grundstil är som “perfekt väder som inte känns”  - det är inte för varmt och inte för kallt, det bara är.

Brukar ni handla vintage möbler?

Kanske mer när jag bodde i Göteborg, då var det ett stort intresse. Men det finns fina marknader runt om Florens och det är kul att se annat än det man vanligtvis ser i Sverige. Det finns en stor antikmässa i Parma och även en otroligt stor utomhusmarknad med möbler och allt möjligt Arezzo. Där köpte jag två Thonet stolar och en Thonet soffa.

Secondhandmarknaden är också bra här och roligast är när alla mindre aktörer ställer ut tillsammans in en stor hangar.

Ändrar ni ofta om hemma?

Nej, det skulle jag inte vilja säga. Ute och inne går ihop här i Italien så mycket, det känns inte så viktigt.

Vad kommer ditt nästa inköp vara?

Vet inte, men jag skulle bli väldigt glad om jag kunde sälja våra gigantiska Gervasoni Ghost soffor för de känns inte så ”jag”.

Har du något specifikt ”drömhem” som du besökt under någon av era resor?

Våra vänner äger och driver ett hotell som heter Borgo Santo Pietro som ligger mot Siena, det är otroligt smakfullt. Det liknar inte min stil men det är så fantastiskt när det blir en magisk harmoni i inredning och omgivning.

Text: Malin Ebbing

Fotograf: Ottavia Poli