Ett par goda vänner till Daphne Strååt och Rolf Ullman hade sedan flera år tillbaka hyrt ett torp i Sörmland mellan Nyköping och Flen. Ägarna till huset hade runt tjugo torp som de ägde, och Daphne och Rolf bad vännerna att tipsa dem om något av dem blev ledigt för uthyrning. Det blev det, och i år ska paret spendera ytterligare en sommar i sin bohemiska oas som de nu hyrt i ungefär nio år.

Daphne och Rolf driver inredningsbutiken Raja i Stockholm, och intresset för orientalisk inredning syns både i lägenheten i stan och i torpet på landet. Med jämna mellanrum åker de ner till Indien och köper möbler och andra föremål, både för att sälja i butik men också till deras egna hem.

- Tjusningen med Indien är att möblerna ofta har en fantastisk patina och är tillverkade i riktiga, gedigna träslag. Möblerna vi väljer är 50 till 100 år gamla, ibland äldre, har en fantastisk patina och är tillverkade i Burma teak, berättar Daphne. Vi gillar färgerna och mönstren båda två. Vi är inte direkt sparsmakade.

I trädgården har Daphne och Rolf satt upp ett tält av dubbelcanvas. Tyget har de beställt och köpt i Indien. Golvet är täckt med äkta mattor och som soffor har Daphne använt sängar.

- Insytt i tyget till tältet sitter små, små speglar. När man sitter i tältet på kvällarna reflekteras ljusen i speglarna och det ser ut som en stjärnhimmel, säger Daphne.

Golvet på altanen har också klätts med äkta mattor. Stolarna smälter in bra i den orientaliska inredningen, men är köpta av en granne som har en blomsterbutik och också säljer möbler. Hunden Seetha trivs under bordet med svarvade ben.

Det är inte alla möbler i torpet som är från Indien. Soffgruppen i vardagsrummet är köpt på Röda Korset i Nyköping i närheten av sommarstället.

- Det ligger mycket loppisar i Sörmland som vi gärna besöker, så det blir en del svenskt i inredningen också. Exempelvis gammalt 1800-tals porslin från Rörstrand. Svenskt och indiskt gifter sig så himla bra ihop! Mycket av de mönster och färger man ser i Indisk inredning hittar man också i textilier och möbler från Sverige. Det skulle lika gärna kunna komma härifrån.

Både köpmansdisken i köket och det blå skåpet är fynd från Indien.

- Det enda som vi gör är att tvätta möblerna och lagar dem på plats i Indien om det behövs. Då blir alltid använder gammalt virke till det.

Till den gamla järnspisen har Rolf byggt en bänkskiva och lagt ovanpå för att utöka arbetsutrymmet i köket. Skivan går att plocka bort när paret är i torpet på vintrarna och använder spisen för att elda.

Råvinden är tapetserad med gamla tidningsurklipp från 1960- och 70-talet. Det är en kvarlämning från de förra hyresgästerna som använde vinden som sovrum.

- Vi använder det inte som sovrum, det blir väldigt varmt däruppe på sommaren. På sikt har vi tänkt att göra något åt utrymmet, men visst är väggarna häftiga? Som ett lapptäcke. Man borde göra en riktig tapet eller ett tygmönster av det, säger Daphne.

Både Daphne och Rolf älskar att påta i rabatterna och mycket tid spenderas ute i den prunkande trädgården.

- Vi är helt galna i det. Trädgården var helt orörd när vi flyttade hit. Paret som bodde här innan oss hade inte odlat någonting. Vi fick börja om helt från början och lägga ny grogrund. Nu växer det som fasen, marken här är väldigt bördig.

Att saker och ting skulle ta skada av att stå utomhus är ingenting som bekymrar Daphne.

- Vi är utomhus nästan hela tiden och köper oftast grejer i bra kvalitet. Möblerna får hålla så länge de håller, man ska leva och trivas bland dem. Rottingfåtöljerna brukar vi ställa in i tältet under vintern, men annars får mycket stå ute. Järnsängen till exempel. Det är en gammal sjukhussäng som vi köpte av en skrotgubbe första sommaren vi bodde här och den har stått ute sedan dess. Än så länge har den hållit.

Foto: Ann Nyblaeus

 

Gillar du inredningen i Daphnes sommarparadis? Hos Barnebys hittar du liknande möbler och föremål!