Den ståtliga karolinergården Stafsäter har funnits i Johan Ekmans familj i generationer, och för honom var det mer eller mindre självklart att han ville leva och verka på gården. Stafsäter uppfördes redan 1692, men har sedan dess genomgått ganska omfattande förändringar. Ursprungligen var var husets fasad av falurött liggtimmer, men när huset byggdes om under 1800-talet fick det sina gulmålade paneler och spåntaket byttes ut mot plåttak.

Gården är ett gammalt säteri där familjen idag har flera olika verksamheter. Bland annat tillverkar de och säljer sin egen glass, driver skogsbruk och hyr ut de mindre husen på gården.

- Vi har bott här i ungefär sex år nu. Jag började driva gården runt 2005, men tog över den helt och hållet 2010. Innan dess var det mina föräldrar som hade hand om den, och den har funnits i släkten sedan 1800-talet, berättar Johan.

Maria och Johan har gjort en grundlig renovering av husets inre ytskikt och bytt ut alla stammar, dragit ny el och nytt avlopp.

- Invändigt har vi gjort en grundlig renovering. Mina föräldrar hade rustat upp en stor del av gårdens bostadshus och ekonomibyggnader, och det arbetet har vi fortsatt med. Huvudbyggnaden krävde dock en del ingrepp innan vi flyttade in, säger Johan.

Hur tänkte ni när ni renoverade?

- Vi ville skapa en bättre originalkänsla än tidigare. Huset var målat invändigt med alkydoljefärger vilket inte var särskilt tidstypiskt. Vi körde fullt ut med linoljefärg, slamfärg och gammal teknik.

I den ljusa och vackra salongen samsas äldre oljeporträtt med samtida konst. De är en snygg kontrast mot inredningen som annars är huset tidstroget.

- Vi köper nästan bara modern konst, även om det kan vara svårare att hitta modern konst som passar med den äldre stilen, säger Johan.

De två grönklädda sofforna i gustaviansk stil  är nyproducerade, medan soffan med rosa klädsel stod i huset när familjen flyttade in. "Den fanns här när jag var liten", minns Johan. Det finns fler möbler i huset som blivit kvar efter äldre generationer. Annars har Johan och Maria kompletterat möblemanget med både antikt och nyproducerat.

Glassproduktionen är en av gårdens verksamheter. Stafsäter Gårdsglass grundades 2011 och glassen tillverkas av mjölk från korna på gården.

Gården har på det stora hela renoverats med varsam hand, men när det kom till köket revs det mesta av inredningen ut. Papptaket byttes ut mot ett trätak som kilsågats och handhyvlats. När de började riva bort korkmattan som täckte golvet hittade Johan och Maria en massa gamla söndersågade väggmålningar i trossbottnen. Det mesta var förstört, men de sparade en schablonmålning som de kopierade och använde som mall när de målade väggarna i köket.

Gästrummet har tapetserats med eleganta tapeter med motiv av dovhjortar i grönska. Karmstolen vid fönstret har Josef Frank formgivit.

Ovanför den gamla soffan hänger ett konstfotografi av fotoduon Cooper & Gorfer, föreställande en brudklänning av Vivienne Westwood.

Porträtten i matsalen är gamla släktporträtt och även ljuskronan har funnits i släkten länge.

- Det sägs att matsalen var det svalaste rummet i huset förr i tiden, berättar Johan, och att man därför förvarade de på gården som dött under vintern härinne, tills tjälen gått ur jorden och man kunde begrava dem.

Ovanför sidobordet i matsalen hänger en oljemålning av Ove Pihl, vars prästgård på den sörmländska landsbyggden Barnebys tidigare besökt. Här kan du läsa hemma hos-reportaget hos Ove Pihl.

Hallen har målats i grått och rött som passar utmärkt till husets vackra spegeldörrar.

När Maria och Johan började inreda gården hade de hjälp av Jim Grundström och Alexander Lundfeldt som driver butiken Oscar & Clothilde. Därifrån kommer både de gamla karmstolarna och tavlan på väggen i parets sovrum.

I källargången hänger horn av både dovhjort och rådjur. Många är Johans egna troféer och en del har följt med gården. Det finns mycket dovhjort i trakterna kring Stafsäter. På bänken står en trofé av mufflonfår.

Familjen Ekman framför boningshuset, som har ett valmat säteritak med två takfall. Tornet är tillbyggt under 1800-talet.

Foto: Ann Nyblaeus

Stylist: Anette Mörner