De hade tidigare hyrt en lägenhet på Bastugatan och fallit för de gamla kvarteren på Söders höjder och ville bestämt bo kvar i området. Det var då de kom över den lilla lägenheten på 48 kvadratmeter som de själva kallar för en “pärla”.

Hampus och Chary träffades för 19 år sedan och gick tillsammans på Saint Martins College of Art & Design varifrån de tog sina magistrar i modedesign. Idag jobbar de som designers, både genom den egna företaget Champary, men Chary är även designchef på Gant och Hampus kreativ chef för det svenska märket Schnayderman’s.

I det gamla huset finns endast två lägenheter, varav en är Hampus och Charys. Golven och väggarna är ojämna och snea - de räta vinklarna är få. Något som bidrar mycket till hemmets charmiga karaktär.

Vardagsrummets sobra väggar och gamla snickerier kontrasteras med 1900-talsdesign, modern konst och färgklickar i framför allt orange, gult, grönt och blått. Sittgruppen utgörs av Josef Franks soffa 703 klädd i Drinks från Svenskt Tenn tillsammans med två stycken The Wassily Chair, formgivna av Marcel Breuer 1925-1926.

“Jag älskar Christo & Jeanne Claude och deras inslagna verk som har präglat en stor del av min kreativa bana. Chary inspireras mycket av Rothko och Calder. Vad gäller inredning är vi stora fans av Ettore Sottsass och David Hicks. Själv har jag jobbat som kreativ chef för Kelly Wearstler interiors i Los Angeles och jag beundrar hennes modiga val av material, färg och mönster,” svarar Hampus på frågan om deras största inspirationer.

Som par berättar de att de med sina olika stilar kan mötas i sina kreativa uttryck för att finna en balans. Chary är något mer konservativ än Hampus men de jobbar med hemmet uteslutande tillsammans. Hampus med något mer fokus på konsten medan Chary får curera och göra det mysigt.

Sina otaliga föremål som är en stor del av inredningen hittar paret på marknader, inte sällan när de är ute och reser. “När vi ser något som vi genast gillar så slår vi oftast till,” säger Hampus. De personliga favoriterna är Svenskt Tenn-soffan och en svan de köpt av en japansk antikvitetshandlare på en marknad som heter Fairfax.

I och med husets ålder, väggar och vrår i skeva vinklar, krävdes det mycket kunskap för att ta vara på interiören när paret flyttade in och ville renovera delar av lägenheten. Köket, sovrum, badrum, walk in closet har gjorts om och en platsbyggd hylla har kommit på plats i vardagsrummet.

I köket fortsätter leken med färger. Förutom de blå köksluckorna står klassiska Le Creuset-kärl i oranget framme liksom färgglatt porslin, bland annat Birger Kaipiainens Paratiisi-servis.

Till skillnad från resten av lägenheten kännetecknas parets sovrum av en mildare färgskala där jordiga, gula och vackert blå toner signalerar stillhet och vila. Linnelakanen utgör en fin kontrast mot den i övrigt moderna inredningen, och bidrar med med inslag av lantlig charm.

I sovrummet pryds väggarna av konst som inte kräver lika mycket uppmärksamhet, utan består av stiliserade tuschtryck istället för färgexplosioner.

Hampus och Chary har bott i lägenheten sedan 2010 och stormtrivs. Paret säger själva att de älskar att umgås i lägenheten, både själva och med de gäster som kommer över minst en gång i veckan.

Fotograf: Anne Nyblaeus

Styling: Hedvig Törneman