Fastigheten som uppfördes 1661 har huserat Aftonbladets redaktion men år 2000 flyttade Sigbrit och Mats in i våningen på första plan som en gång varit publicisten Lars Johan Hiertas bostad. Huset tros vara ritat av Nicodemus Tessin den äldre, pappa till Nicodemus den yngre, arkitekten bakom Stockholms slott. På 1990-talet renoverades lägenheten till så gott som ursprungsskick, bortsett de lite modernare bekvämligheterna i kök och badrum.

Här finns målningar från 1700-talet som vittnar om våningens tidiga ägares välstånd. Man tror att hovmålaren Johan Pasch står bakom målningarna och det var inte vem som helst som hade råd med att beställa verk av detta slag till sitt hem. De flesta kanske tänker att målningar av detta slag hör hemma på museum, men det är faktiskt bara ett av originalen till ett av dörröverstyckena som finns i Nordiska museets ägor.

För sin första lön köpte Sigbrit en klassisk Thonetstol och under åren har hennes och Mats Thonetfamilj vuxit till sig.

Våningen som är belägen på första våningen, så kallat piano nobile, var de finaste läget man kunde tänka sig: lättillgängligt i ett hus utan hissar, med högre takhöjd och påkostad inredning. I samtliga rum finns det både väggmålningar och kakelugnar.

"Vi bestämde oss från början för att tona ner det högborgerliga och blanda nytt och gammalt precis som vi alltid tyckt om att göra" säger Sigbrit.

Att bo i Gamla stan beskriver Mats och Sigbrit som att bo på landet mitt i stan. "Det finns en skön småstadskänsla här. Befolkningen är väldigt blandad, både vad gäller ålder och bakgrund. Och går man till biblioteket frågar bibliotekarien 'hur mår August?'" säger Sigbrit. August är parets katt.

Stolar och chaise longue i nyrokoko, ett nytillverkat skåp från Bruka under fönstret och Sigbrits mormors mors blå skåp samsas i köket tillsammans med en IKEA-lampa och en barnstol från Afroart.

På flera ställen i lägenheten hittar vi roliga och upplyftande detaljer. Sigbrit säger sig själv alltid ha haft mycket kärlek över för det lite knasiga. Flera av keramikskapelserna som är gjorda av trasigt porslin och ibland prydda med små figurer i form av djur eller dockor är Sigbrits egna verk.

I sovrummet finns en lönndörr som leder till klädkammare och badrum. På nattduksbordet står en lampa från IKEA.

I lägenheten finns en salig blandning av nytt och gammalt, exklusivare design, loppisfynd och IKEA-möbler. "Vi går bara efter känsla, köper det som vi tycker om att titta på. Sedan kvittar det hur gammal möbeln är, om den anses fin eller är värdefull. Jag är svag för det lita knasiga och det får gärna vara förgyllt" säger Sigbrit.

I hallen hänger en pampig takkrona som följt med från parets tidigare bostad. Utanför finns en mysig innergård med lokaler där Aftonbladets tryckeri höll hus efter att Lars Johan Hierta köpt hela fastigheten 1836.

Vi kan inte annat än att önska att väggarna kunde tala i lägenheten i Gamla stan men med allt från 1700-tals målningar till Thonet, IKEA och de små figurerna som vakar över rummen i våningen får vi ändå en bild av vad som kan ha utspelat sig här de senaste 350 åren.

Fotograf Kent Billeqvist och stylist Sigbrit Kvarning.