Hemma hos Michael Clattenburg

I Barnebys första hemma hos-reportage för året träffar vi inredningsarkitekten Michael Clattenburg. Michael bor idag i Dubai men har även en vacker lägenhet i Stockholm, som trots sina relativt få kvadratmeter liknar ett slott.

88
88
44
44
22
22

Hur skulle du beskriva ditt hem?

Det ord jag skulle använda för att beskriva mitt hem är att det är "speciellt". Hemmet speglar verkligen mig själv, den stad där det ligger i, är funktionellt och vackert utan att vara alltför tungt.

Vad inspireras du av?

Det finns egentligen inte något specifikt som gav mig inspiration. Det som var viktigt för mig var att använda mig av så många svenska influenser som möjligt. Som den inredningsarkitekt jag är, ser jag många miljöer som är så allmänt hållna att utrymmet blir ointressant.

33
33
55
55

Om du får välja ett favoritföremål i ditt hem, vad skulle du välja då och varför är detta föremål så speciellt för dig?

Jag kan inte välja en . . . den första föremål skulle vara en Georg Jensen 1930 silver etui, som jag fick av en kär familjemedlem i julklapp för tio år sedan. Han skulle egentligen sälja det på auktion. När han berättade det för mig, sa jag att det var väldigt tråkigt, eftersom det, så länge jag kunde minnas, alltid stått på vårt soffbord hemma i salongen. Jag blev glatt förvånad när jag öppnade min julklapp och såg att det var den silveretuiet från Georg Jensen. Han hade tagit tillbaka det från auktionen eftersom han förstod hur mycket det betydde för mig! Den andra föremål är absolut skulpturen "Löpare" av Carl Eldh. Den representerar verkligen Stockholm med tanke på att ju finns en naturlig storlek vid främre porten utanför Stadion. Jag har tänkt att ta med den till Dubai många gånger, bara för att den påminner, och tröstar mig, när jag saknade Stockholm som mest. Det tredje objektet jag skulle sakna är Per Kirkeby-målningen; av naturliga och självklara skäl. Jag bara gillar den!

I ditt hem ser vi mycket antikviteter, vad är det som du gillar med denna period/stil?

Det finns många olika stilar blandade i min lägenhet. Jag har inte hållit mig till bara en period. Vad som alltid är viktigt för mig, är att det enskilda objektet skall vara av god kvalitet och ha lite av en unika karaktär; oavsett 

vilket stil/tid den representerar. Sverige har verkligen en uppsjö av underbara antikviteter. De är konstverk i sig själva och bör bevaras och avnjutas på alla sätt.

112
112
88
88

Vad skulle du säga kännetecknar din stil som inredningsarkitekt?

En av våra kunder sa en gång, "oavsett vad budgeten är eller vilken typ ett projekt det är; när Michael gör interiören så blir resultaten alltid elegant". Naturligtvis tackade jag honom för hans vänliga komplimang eftersom han verkligen förstod vad vi gör.

Vad skulle du säga är den största utmaningen i ditt arbete?

Den största utmaningen för att försöka övertyga klienten, många gånger genom övertalning, att göra de bästa och riktiga valen. När folk vill ha ett vackert hem, då bör de be om professionell hjälp från en kvalificerad inredningsarkitekt. Inredning är inte bara en fråga om var soffan ska stå och vilken målning som ska hänga över den; vem som helst kan göra det! Tyvärr ser många svenska hem ut som de gör på grund av saknad av stil och känsla som en designer med enkla medel lätt skulle kunna tillföra.

10
10
114
114

Har du något bra tips kring hur man kan tänka kring inredning, som du skulle kunna dela med dig av?

Undvik att göra impulsköp av nya saker till ditt hem. Alltför många människor köper många små objekt utan tanke på hur det ska passa in med det som redan finns i hemmet. Det är bättre att ha en klar plan för hur man vill att ens hem ska se ut. Framförallt måste man planera, planera, planera. Och om det inte fungerar, då måste man vara disciplinerad nog och helt enkelt säga nej till något som inte passar in.

Sist men inte minst, handlar du på auktion och vad skulle du i så fall säga är ditt bästa köp på auktion?

Jag älskar auktioner men jag gillar inte trycket av som budgivningen innebär i själva salongen. Därför är det underbart att man kan bjuda på nätet eller via telefonen. Jag har än inte gjort mitt bästa köp eller fynd. Att prata om sånt är inte elegant.

113
113
115
115

Fotograf: Anne Nyblaeus

Blev ni inspirerade av Michaels hem tipsar vi om liknade föremål på auktion här!

Spegel, Empire-stil, 1900-tal Bronserad och förgylld. Krönt med gripar och urna. Startpris: 100 SEK. Dalarna s Auktionsbyrå
Spegel, Empire-stil, 1900-tal Bronserad och förgylld. Krönt med gripar och urna. Startpris: 100 SEK. Dalarna s Auktionsbyrå
GERARD DE LAIRESSE OCH JOHANNES GLAUBER Tillskriven, olja på duk, ej signerad. Utropspris: 60 000 SEK. Bukowskis market
GERARD DE LAIRESSE OCH JOHANNES GLAUBER Tillskriven, olja på duk, ej signerad. Utropspris: 60 000 SEK. Bukowskis market

 

Svenskt empirebord med marmor, ca 1820. Fast pris: 48 000 SEK. Lundgrens
Svenskt empirebord med marmor, ca 1820. Fast pris: 48 000 SEK. Lundgrens
Bordslampa, emire (1/3). Utropspris: 800 SEK. Blomqvist
Bordslampa, emire (1/3). Utropspris: 800 SEK. Blomqvist
SÄNGBORD/POTTSKÅP, ETT PAR Mahogny. Gustaviansk stil, 1900-talets andra hälft. Startpris: 300 SEK. Skånes auktionsverk
SÄNGBORD/POTTSKÅP, ETT PAR Mahogny. Gustaviansk stil, 1900-talets andra hälft. Startpris: 300 SEK. Skånes auktionsverk
SPEGELLAMPETTER 2st gustaviansk. Utropspris: 1 500 SEK. Bålsta auktionshall.
SPEGELLAMPETTER 2st gustaviansk. Utropspris: 1 500 SEK. Bålsta auktionshall.
LJUSKRONA Gustaviansk stil, 1900-talets mitt. Höjd 85 cm. Utropspris: 4 000 SEK. Bukowskis market
LJUSKRONA Gustaviansk stil, 1900-talets mitt. Höjd 85 cm. Utropspris: 4 000 SEK. Bukowskis market