Hur skulle du själv beskriva ditt hem?

Det viktigaste för mig är att hemmet är personligt och att det speglar mig och min fru Catherina. Jag tycker mycket om mixen av skandinavisk design, samtida konst och äldre ärvda möbler. I vårt hem finns bara samtida konst med undantag från en målning som jag ärvt av min farfar och som är målad av Carl Vilhelmsson. Jag gillar samtida konst just för att det är det nya och jag tycker att det är spännande att få ta del av den process och utveckling som en ung konstnär går igenom.

Jag är själv uppvuxen i ett hem där såväl konst som design var en central del. Min farfar var en stor samlare av bland annat konst och min far drev under en tid ett galleri i Göteborg. På min mors sida var både mormor och mamma mycket intresserade av design. Det är därför viktigt för mig att mina barn får samma förhållande till konsten som jag hade och jag är mån om att den ska finnas naturligt runtomkring dem utan att de för den sakens skull ska behöva trippa omkring den, detta med resultat att det tyvärr ibland händer olyckor men så måste det också få vara!

Vad inspireras du av?

Ett hem ska aldrig bli färdigt, då är det så att säga dött. Jag tycker om att flytta runt på konstverk och möbler och i takt med att nya verk tillkommer sker dessa förändringar ganska naturligt. Jag är mycket förtjust i alla mindre objekt, för de är på sätt o vis dem som gör hemmet personligt, liksom de ärvda föremål vi har med familjekoppling. I matsalen har jag ett konstverk av Yves Klein som jag fullkomligt älskar. Då jag tog min masterexamen från Sotheby's Institute i London fick jag ett bidrag av mina föräldrar för att kunna köpa detta verk och det har varit med mig sen dess och kommer så alltid att vara.

Vilket är det nyaste tillskottet i samlingen?

Det är en målning av den amerikanska konstnären Petra Cortright, vilken jag väntar på ska anlända ifrån Los Angeles. Jag har även relativt nyligen köpt en skulptur på Roger Björkholmens galleri av Hans Isaksson som jag tänkt att jag ska placera i fönstret intill trappen. Isaksson har även gjort flera av de små skulpturerna i vardagsrummet föreställande popcorn, en cigarettfimp och en clementinklyfta. Jag tycker alltid att det är kul med skulpturer och gillar Isakssons tekniska skicklighet i kombination den humor som finns i verken.

Om du får titta i spåkulan, vilka unga samtida konstnärer tror du att vi kommer få se på den internationella auktionsmarknaden i framtiden?

Hur ter sig ung svensk konst på den internationella arenan?

Unga konstnärer är duktiga på skapa en egen image och medvetna om att de måste sälja sig själva för att nå ut. I framtiden tror jag att vi kommer se allt mer svensk konst på den internationella marknaden, vilket till stor del beror på att svenska gallerister syns mer utomlands, dels på internationella mässor och dels genom att de öppnar nya gallerier utomlands så som Carl Kostayal har gjort i London och Galerie Nordenhake har gjort i Berlin. Vi ser även fler gallerier med en mix av svenska och utländska konstnärer tillexempel Björkholmen Gallery, som jag själv har köpt en hel del konst av. Det är faktorer som ger de svenska konstnärerna en språngbräda för att ta sig ut på den internationella marknaden.

I tisdags auktionerades en stor svensk samling ut på Sotheby's i London, vilken skapat stor uppmärksamhet under senare tid. Vad kan du berätta om den?

Det känns väldigt kul att det gick så bra och jag vet att paret Malmborg-Höglund är glada och nöjda. De planerar nu att att donera en del till Moderna museet i Stockholm samt till Karolinska Institutet.

Hur kommer det sig att det funnits och säkert fortfarande finns så stora samlingar i Sverige?

Det finns många internationella samlare som är imponerade över dessa svenska samlingar då de fortfarande är så orörda. Mycket beror på att Sverige hade en klar fördel under efterkrigstiden jämfört med många andra länder vars ekonomi inte har varit lika stabil som den svenska. Det gjorde det möjligt för svenskar att köpa konst från såväl gallerier i Sverige som att resa utomlands för att inhandla konst och på så vis har målningar av konstnärer som Lucio Fontana, Jasper Johns och Andy Warhol kommit till de svenska samlingarna.

Vi har som enda internationella auktionshus funnits i Stockholm sedan 1970 talet och under enbart de senaste åren har vi sålt flera stora svenska samlingar, däribland en samling från Gustaf Adolf Sparre samt den turkiska samlingen från Biby gård tillhörande familjen Celsing. Vi har även haft två svenska samlingar på den moderna och samtida auktionen i London under 2008 och 2013.

 

Stort tack Peder!

 

Fotograf: Anne Nyblaeus

Stylist: Anette Mörner

 

Blir ni inspirerade av Peders hem hittar ni liknande föremål på auktion här: