Viveka flyttade från Stockholm till Barcelona 1983 för att studera inredning.

-Jag valde att plugga här eftersom jag hade besökt staden flera gånger och gillade atmosfären och människorna väldigt mycket. Dessutom kände jag, trots att man vid den tiden nästan kunde likna Spanien med ett Östland, att det var mycket på gång och att det skulle komma att hända mycket inom inredning och design. Vilket det också gjorde i samband med OS 1986, då tog det ordentlig fart berättar Viveka.

Efter sin utbildning arbetade Viveka först på ett arkitektkontor och sedan på en reklambyrå innan hon 1996 började som inredare på IKEA i Barcelona. Där arbetade hon fram till 2002, då hon och Shukri startade butiken. Viveka arbetar fortfarande för IKEA, hon frilansar och får återkommande uppdrag att åka runt i Spanien för att vara med och bygga upp miljöer vid deras nyetableringar.

-Jag har i stort sett varit i alla spanska städer och nu har jag även börjat åka till andra länder, senast var jag i Köpenhamn och Stavanger. Det ger omväxling och är väldigt roligt att kombinera med vår egen verksamhet, berättar hon.

-Mitt intresse för vintage har funnits sedan jag var 20 år och då var det inte alls ett lika etablerat begrepp som det är idag. Det fanns i princip inga sådana butiker i Stockholm och här i Barcelona fick människorna upp ögonen för designmöbler och klassiker långt senare än i Sverige.

Shukri delar intresset fullt ut, innan han flyttade till Barcelona för att leva med Viveka drev han en vintagebutik och ett konstgalleri i Melbourne.

 

De visar den bästa detaljen av alla; ett barskåp dolt i väggen bakom två dörrar, som är klätt med en fantastisk tapet inuti, t.om hyllorna är tapetserade.

En annan detalj är guldtapeten på ena väggen i hallen, den har en tydlig struktur som man gärna tar på och ger tillsammans med den andra rödmålade väggen ett varmt intryck när men kommer in.

De två ganska små sovrummen är väldigt enkelt, nästan asketiskt inredda. De innehåller det man behöver, en skön säng, ett skåp med lite förvaring och en stol för att hänga av sina kläder.

I det ena rummet som vetter ut mot terrassen, står en fin samling keramikskulpturer gjorda av den danska konstnären Just Andersen och på väggen hänger en svensk 50-tals tygbonad.

Lägenheten som de bor i är 90 kvm, med en terrass som löper längs hela ytterväggen som består av stora fönster och med en storslagen utsikt över staden. Som sig bör är lägenheten fylld med möbler och konst från 50-60 och 70-talet och detta tillsammans med de fina materialen med mycket sten och trä ger våningen en karaktär av avslappnad elegans. Paret har bott här i snart tio år och under den tiden har möblerna bytts ut fler gånger än de kan komma ihåg, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på deras profession. I butiken säljs och återanvänds möblerna, så det är inget slit och släng eller onödigt resursslöseri.

-Vi är väldigt förtjusta och nöjda med alla speciella detaljer som fanns i lägenheten när vi flyttade in.

Köket är litet och funktionellt. Shukri säger att det är "hideous" och i förhållande till resten av lägenheten är det kanske inte så märkvärdigt, men även här finns det vackra och speciella detaljer, såsom fönster med tidstypiskt hamrat glas, den lilla kaklade väggen/nischen med rundat, mjukt avslut. Och så förstås Vivekas och Shukris handavtryck i golvet, som de gjorde när de flyttade in i samband med att de tog ner en vägg för att öppna upp rummet.

-Undrar om de som flyttar in i lägenheten efter oss kommer att behålla handavtrycken funderar Viveka.

Efter en tids letande har de köpt en bostadsrätt, en våning på 300 kvm nere vid hamnen och havet.

-Vi hoppas kunna flytta in om ett halvår men det återstår att se, vi bor trots allt i Spanien och här håller inte alltid tidplanerna, som ni säkert känner till. Det gäller att ha en stor portion tålamod, men det kommer att bli helt fantastiskt när det är klart.

Fotograf: Kristian Pohl

Text och styling: Kerstin Hedvall

 

Liknande föremål som i reportaget hittar ni på Barnebys

 

Fler föremål i denna stil hittar ni här!