Aja Lund bor tillsammans med sin man Christian och deras fem barn, i en gammal gård på landet i svenskösterbotten, Finland. För fem år sedan öppnade de en butik i byn för att kunna erbjuda byggnadsvårdsprodukter och unika gamla saker och möbler. Nu har de även en webshop och där arbetar fyra personer med att från och till söka efter annorlunda föremål för att erbjuda de som vill inreda med saker som har charm och karaktär. Ni kan läsa mer om Aja på Barnebys blogglista, eller genom att klicka här.

Familjen Lund

Vad inspireras du av när det kommer till inredning?
Inredningsinspiration kommer oftast över mig då jag ser ett föremål, ett tyg, en tavla, eller en möbel med någon speciell färg eller form som jag tilltalas extra mycket av. Då vill jag genast skapa en passande miljö utgående från det eller försöka passa in det gillade i ett redan befintligt sammanhang. Att gå upp på vår vind där vi har ett så kallat rekvisitarum fullt med gamla saker gör mig oftast full av inspiration (förutom då matthetstankar som ”jag borde städa för att överhuvudtaget hitta något” dyker upp). Oftast är det alltså gamla saker som ger upphov till inspiration men också samtal med människor och besök hemma hos inredningsnördar.
Vad tycker du själv är kännetecknande för din inredning?
Jag inreder maximalistiskt med nästan enbart gamla möbler och saker. Vi har inte fokuserat så mycket på en enhetlig stil tidsmässigt utan fascineras av saker gjorda från 1700-talet fram till 1970-talet. De flesta saker vi har är gissningsvis från slutet av 1800-talet och kring 1960. Vi blandar friskt och försöker satsa på lite enhetlighet färgmässigt genom att hålla en dämpad färgskala i vissa rum och färgexplodera mera i andra. Saker som man hittar hos oss och som karakteriserar vår inredningsstil är allmogemöbler, lådor, boxar och burkar av olika slag med text eller mönster, emaljskyltar, träytor och oväntade föremål både storleksmässigt och till utförandet.

Hur ofta ändrar du om hemma?

Jag älskar att möblera om och förändra, eftersom vi ännu bygger på huset har vi konstant förändring på gång. Småprylar flyttar jag på, tar bort eller lägger till varje vecka. Däremot har jag insett att vi inte kommer att ha så stora ommöbleringsmöjligheter senare då vi har färdigbyggt eftersom vi har satsat på en hel del väggfasta lösningar.

Vilken är din favoritmöbel / favoritpryl?

Att välja en favoritmöbel eller en pryl, när man säkert har över tusen, är väldigt svårt. Dessutom försöker jag göra mig av med sådana saker som jag inte är speciellt förtjust i och det betyder att allt som finns kvar är någon form av favoriter. För att nämna några så får det bli vår väggfasta gamla butiksinredning, en frisörvagn på hjul från Frankrike, en stor tunna i mässing, en 60-tals gynekologlampa och en liten glad krokodil gjord i ben.

Vilket är ditt favoritrum i hemmet? varför?

Favoritrummet är köket där det mesta händer hela tiden. Här äter vi förstås och någon i familjen har ofta något projekt på gång på köksbordet. Vi har också en datahörna och en fåtölj vid den spis som vi eldar mest i.

 

Kommentera