Denna vecka har Barnebys fått besöka fotografen Jonas Ingerstedts vackra hem på Södermalm i Stockholm. Det var för ett par år sedan då Jonas var i stort behov av att hitta ett nytt hem som denna loftlägenhet dök upp och han beslöt sig för att slå till direkt. Lägenheten är en av totalt 22 stycken som byggts upp i Katarina västra skolas gamla lokaler från 1856. Arkitektbyrån Love Arbén, lät bevara de höga fönstren och takhöjden på 4,5 meter och totalt mäter lägenheten 59 kvadratmeter plus ytterligare 18.

Hur skulle du beskriva ditt hem och din inredning?

Ljus, luftig, stram och varm samtidigt.

Du har sedan lång tid tillbaka samlat på dansk design, var kommer detta intresse ifrån?

I början på 90 - talet bodde jag i Malmö och därifrån var det enkelt och nära att ta sig till Köpenhamn, där dessa möbler fanns lite överallt i enkla vintagebutiker. Då kostade de i princip ingenting, så jag började helt enkelt köpa på mig danska designmöbler där.

Vilken är din favoritmöbel?

Hans Wegners flaglinestol. Den är ganska futuristisk i sin form men gammaldags och traditionell i utförandet med repen virade runt en stomme. Den "svävar" liksom Paul Kjaerholms möbler, som också är en av mina favoritformgivare.

Hur ofta ändrar du om hemma?

Då och då byter jag ut någon möbel eller köper till någon filt eller matta, men inte så mycket mer än så. Jag har ju mina favoriter nu och det finns inte så mycket utrymme att flytta runt på. Möbleringen är väldigt uttänkt eftersom jag flyttade från en lägenhet på 160 kvm till denna som är på 77 kvm.

Har arbetet som fotograf gjort att du blivit mer inredningsintresserad eller var det istället tvärtom att intresset för hem och interiör ledde in dig på detta arbete?

Inredningsintresset vaknade tidigt. Jag var väldigt mycket inne på high tech i slutet av 70- talet när det blev en stor grej i USA. Från början plåtade jag mode och beauty så inredningsfotograferandet har kommit först på senare år, men mitt inredningsintresse påverkar självklart mitt fotografi.

Handlar du mycket på auktion?

Ja, en hel del. Jag har köpt och sålt på dom flesta skandinaviska auktionshusen som t.ex. Bruun Rasmusen, Lauriz.com, Bukoiwskis och Stockholms Auktionsverk.

Foto: Jonas Ingerstedt

Kommentarer