Denna vecka har vi blivit bjuda hem till Hedvig Törneman, som driver inredningsföretaget Duett Interior samt har en blogg hos oss på Barnebys, kallad Duett - inredning & design. Hedvig driver detta tillsammans med sin kollega Anna Zachrisson och de skriver om inredning, design och konst, de senaste trenderna och ger även tips och råd. Inte nog med detta arbetar de även med inredningsuppdrag, styling, konstkonsultation, antikviteter och produkter. Deras filosofi är att ett hem ska vara personligt och trivsamt. De förespråkar en stilblandning och konsten ser de som en viktig del som fördjupar intrycket av en inredning.

Hedvig, vi måste få börja med att ställa frågan kring hur du, som inredningsdesigner, tänker då du inreder ett rum? Gällande trender, helhetsperspektiv, detaljer etc.

Först och främst tänker jag på användningsområdet för rummet, därefter om rummet är ljust/mörkt, litet/stort. Möbler, textilier, accessoarer, konst, färger m.m ska passa in i rummet. Dessa delar ska inte ta ut varandra utan komplettera och vara i harmoni med varandra. När det gäller accessoarer tycker jag det blir mer dynamiskt att arbeta med udda tal istället för jämna. Varierande höjder på detaljer. Belysningen är jätteviktigt. Konsten gör mycket för inredningen och säger en del om den som bor där. Konsten ska inte styra inredningen utan vara ett komplement.

Stilkrockar kan funka men det kan också bli väldigt fel. Det gäller att hitta en balans.
När vi pratar trender kan vi titta på bl a mässing och andra röda metaller som länge nu har varit väldigt populära. Att bara inreda efter en trend i ett hem blir tråkigt och opersonligt. Blanda trendigt med trendiga material för bästa resultat! Kitsch i lagom dos är kul och man blir glad av denna typ av accessoarer.


Hur ofta ändrar du själv om hemma? Vi tänker här på allt från att byta ut möbler
till tapeter och detaljer...

Ofta om ni skulle fråga min familj men inte så ofta om ni frågar mig. Textilier och accessoarer byts ut med jämna mellanrum medans våra större möbler är bestående. Kan hända att möblerna får byta plats och att nya mindre möbler köps in och byts ut. Tapeter byter man inte ut lika lätt om man inte kan göra det själv. Tyvärr har jag inte vågat mig på detta ännu, men snart kanske och då blir det nog en liten förändring i ett av barnrummen. Att klä om mindre möbler som pallar och stolar är också ett lätt och roligt sätt att förändra hemma.

Du har mycket föremål från Josef Frank/Svenskt Tenn.. Vad betyder han och Svenskt Tenn för dig?

Svenskt Tenn har alltid fascinerat mig och tilltalat mig designmässigt. Färgstarka textilier som komplement och möbler med sina ofta enkla organiska former. Att inreda med bara Svenskt Tenn tilltalar mig inte utan man måste hitta en match som fungerar. Svenskt Tenn passar mot en neutral bakgrund. Det spelar igen roll om det är antikviteter, 50/60-tal, Asplund eller Ikea.Hur är bästa sättet att bygga upp egen stil och dessutom få en hemtrevlig känsla,
om man fastnat i "IKEA träsket"?

Man känner direkt om ett hem är personligt eller inte. Man ska inte gå för mycket efter trender utan man ska tänka mer på vad man själv tycker om och på vad man redan har i sitt hem. Blanda gammalt och nytt, design och Ikea, dyrt och billigt. Våga köpa möbler och konst på auktion. Blir det fel kan man alltid sälja det igen. Tycker man att design är för dyrt men väldigt gärna vill köpa ett tex Svenskt Tenn föremål så tycker jag man ska lägga undan en slant varje månad tills man har råd. Bra designföremål har ett andrahandsvärde vilket gör inköpet till en investering.Vilken är din favoritmöbel, som du aldrig kommer göra dig av med?

Svårt då vi har mycket ärvda möbler med stort affektionsvärde. Vårt stora ärvda vitrinskåp i matsalen. Dels på grund av affektionsvärdet men lika mycket på grund av att det är vackert och funktionellt. Sängen med det blommiga Libertyöverkastet då denna kommer från min mammas släkt och både jag och mina syskon har sovit i denna. Jag kommer inte heller göra mig av med Asplunds sidobord Tati. Tycker verkligen om denna serie, klassisk men samtidigt lekfull i sin formgivning. 


Tack snälla Hedvig för att vi har fått ta del av ditt hem och för att du delat med dig av råd och tips gällande inredning.

Det känns kul att "Hemma hos" bloggen äntligen har dragit igång. Vi hade aldrig kunnat hitta en bättre person att starta detta med, än Barnebys alldeles egna inredningsbloggare, Hedvig.

Fotografi: ANNE NYBLAEUS.

 

Kommentarer