I ett idylliskt hus på vackra Österlen bor textilkonstnären Maria Åström tillsammans med sin make Sam Stigsson, konsthantverkare. Maria spenderade sina barndomssomrar här och har låtit mycket vara bevarat efter det att hon själv tog över huset efter sina föräldrar, år 2000.

Hur har hemmet förändrats från att du bodde här som liten tills idag?

Huset ligger utanför Skillinge på Österlen och jag har ärvt det av mina föräldrar. De köpte det 1958 och då var Österlen ett avsomnat hörn av Sverige. Pappa Kell Åström var arkitekt och mamma Ulla Åström arbetade som textilkonstnär och tillsammans gjorde de en vacker och omsorgsfull renovering. De besökte många ”bonnauktioner " där de gjorde en hel del allmogefynd som blandades med danska 1950-talklassiker och Bruno Mathsson-stolar. Huset är i stort sett sig likt idag.

Hur skulle du beskriva stilen och vad inspireras du själv av?

Svårt att svara på. Jag gillar den stil som varit och har därför försökt bevara den. Främst blandar jag det jag tycker är vackert, lite huller om buller sådär. Det händer ganska sällan att jag köper något nytt utan i så fall byter jag nog mest textiler, kuddar och överkast.

Vilket föremål skulle du aldrig göra dig av med?

Jag har en tavla av Anna Lernmark, som jag njuter av hela tiden. Den hänger bredvid en tidig Gösta Werner-målning och dessa kommer jag alltid vilja behålla.

Vilket är ditt favoritrum?

Favoritrummet är nog den stora ateljén, som används till arbete och fester. Där står ett vackert gammalt skånskt stenbord och ett långt gammalt bakbord, som är perfekt till att jobba vid eller för att duka upp till fest. Jag är också mycket förtjust i den öppna spisen och det vackra ljuset.

Fotograf: Jonas Ingerstedt

Blev ni inspirerade av Maria och Sams hem, hittar ni liknande föremål här. Tryck på den bild ni gillar för att komma direkt till auktionen.

 

Kommentarer