Barnebys har denna vecka fått den stora äran att komma hem till Maria Jernkvist och det var ett spännande och färgrikt hem vi fick ta del av.

Maria Jernkvist är utbildad pedagog och har under många år arbetat med skapande verksamhet, där färg och fantasi som uttryck, har varit hennes röda tråd genom livet. Sedan 1,5 år tillbaka driver Maria webbutiken Prylodesign, där hon säljer prylar, vintagekläder, textilier m.m. från 50-, 60- och 70- talet. Maria är samlare av främst textilier från 60 – 70 talet, skapade av våra nordiska textilformgivare och hon beskriver sig själv som en tidsresenär med ögon och hjärta för det mjuka. Att det blev just textilier ger hon Maija Isola kredit för, med mönstret Melooni som hon designade 1963 för Marimekko.

Det mönstret tog andan ur mig när jag såg det första gången och efter det var det textilier som blev mitt stora intresse.

Vad inspireras du av när det kommer till inredning?

Jag inspireras av starka färger och stora mönster från 60 - talet och tidigt 70 - tal. När det gäller möbler så inspireras jag mest av möbler designade på 50 - talet.

Vad tycker du själv är kännetecknande för din inredning?

Jag tycker att textilierna är det som kännetecknar och styr min inredning. Jag bestämmer oftast vilket tyg som ska sitta på väggen och inreder sedan efter det gällande stil, färg, möbler och form.

Hur ofta ändrar du om hemma?

Jag gör inga större förändringar särskilt ofta men flyttar på mindre saker, och byter textilier. Så som mitt hem ser ut idag har tagit nästan 2 år att inreda. För att köpa retro/vintageprylar och möbler kräver tålamod och ett detektivarbete. Det är inget man hittar direkt när man bestämmer sig för att det är det man vill ha.


Vilken är din favoritmöbel / favoritpryl?

Köksbordet är en favoritmöbel designad av Eero Saarinen ”Tulip”, liksom väggtyget i köket designat av Vuokko ”Ranta” 1968. Jag tycker också mycket om Bumlinglampan designad av Anders Pehrson men även de små ljuslyktorna Royal Krona på bordet är kära favoriter.


Vilket är ditt favoritrum i lägenheten? varför?

Köket är nog det rummet som är favoritrummet. Jag blir glad över allt jag har där. Det är ett rum fyllt av klara, glada färger och stringhyllor fyllda av lika färgglada saker med nostalgi.

För alla er som blev inspirerade av detta härligt retroinfluerade hem, kommer här fler tips på relaterade inlägg.

 

Kommentarer