Sedan 1975 bjöd kulturprofilen och amanuensen Carl Braunerhielm in till ett stort glöggparty i sitt hus vid ån för att fira Tomasdagen. Det var högst eftertraktat att få en inbjudan till festen och ofta ringlade kön lång utanför på gatan. Mannen med den stora mustaschen och cigarr i mungipan var nästintill en legend i staden som samlade på konst och älskade traditioner.

_DSC4958 kopia

Idag bebos det vackra 1800-tals huset av en annan kulturprofil i Eskilstuna. Rocco Gustafsson köpte huset 2002 av Carl med löftet om att han skulle få bo kvar där så länge han ville. Under tiden bodde Rocco med familj i det mindre huset på gården som Rocco renoverade 2005.

_DSC5227 kopia Från andra sidan Eskilstunaån i den gamla delen av Eskilstuna ser man det mindre huset där Rocco och hans familj bodde innan de flyttade in i själva boningshuset, som vetter ut mot gatan på andra sidan.

När Carl Braunerhielm gick bort 2012 började Rocco och hans sambo Karolina att renovera boningshuset som byggdes runt 1850. Huset ligger i den äldre delen av Eskilstuna vid vägen som gick mellan Johanniterklostret och Strängnäs. Grunden till huset är byggt på stenar från Eskilstuna Slott, som brann ner på 1600-talet.

Rocco på trappan till huset tillsammans med sonen Love och hunden Snoddas. Rocco på trappan till huset tillsammans med sonen Love och hunden Snoddas.

I det 260 kvadrat stora boningshuset på tio rum och kök bor nu Rocco, Karolina och barnen Love, Gino och Freja och hunden Snoddas. Traditionen med glöggpartyt på Tomasdagen har Rocco fört vidare.
- Asta, 95 år, har varit med sedan det första glöggpartyt och är fortfarande med och serverar, berättar Rocco.

När huset renoverades var det viktigt att det fick behålla sin historiska prägel, inte minst för att huset är K-märkt. Fasaden fick tillbaka sin ursprungliga färg med de engelskt röda karmarna när den beiga och bruna färgen som panelen målats i någon gång under 1900-talet skrapades bort.

_DSC5144 kopia Flera av porträtten på Carl Braunerhielm hänger uppe på väggarna hos Rocco. Det färglada porträttet är målat av den lokale konstnären Hans-Erik Eriksson 1965 och porträttet bredvid föreställer Carl när han var FN-soldat i Gaza under 1950-talet.

Rocco fick ärva det mesta av Carl Braunerhielms lösören och mycket av det han ägde finns kvar i husets anrika rum. Framförallt den stora mängden tavlor som hänger på de överbelamrade väggarna.

- Calle samlade och köpte mycket konst, bland annat av lokala konstnärer. Vi har en stor samling på runt 60 verk som bara består av porträtt av honom själv, säger Rocco.

_DSC5059 kopia Salen med vy in mot matsalen.

Många av möblerna i salen är arvegods från Carl, såsom spelbordet från förra sekelskiftet och rottingstolen. Bruno Mathsson-fåtöljen köpte Rocco av en flygkapten 1982. Även om inredningen hemma hos Rocco och Karolina till stor del består av ärvda saker är det också mycket som är deras eget. Och de drar sig inte för att köpa fler prylar till hemmet.

- Vi handlar nästan uteslutande på auktion, kanske lite väl mycket, säger Rocco. Vårt senaste fynd är sex stycken Myran-stolar av Arne Jacobsen som vi köpte från Bruun Rasmussen.

Har du något favoritfynd?
- En liggstol formgiven av Bruno Mathsson från 1943 med originalklädsel! Den är jag riktigt nöjd med.

_DSC5030 kopia

På väggen i hallen hänger ett verk av konstnären Anders Krisár. Hallen fick ett nytt golv när huset renoverades. Golvplattorna är handmålade och köpta ifrån Marrakech Design. Stolarna är Arne Jacobsens "Sjuan" och tillverkade på 1960-talet. Modern design och danska klassiker är något som Rocco vurmar för.

- Bra designklassiker passar ihop med nästan alla möbler. De har en sådan stark personlighet att de står för sig själva. De skär sig inte emot äldre möbler och inredning, tvärtom tycker jag att de kan lyfta ett rum kraftigt.

_DSC5022 kopia

- Det är väldigt lätt att börja buda på och bli fartblind på auktion, säger Rocco. Men vill man verkligen ha någonting så tycker jag att det är värt de där extra tusenlapparna. Dessutom har ju designmöbler en helt annan livslängd än möbler från exempelvis IKEA.

På byrån i salen samsas en blandning av auktions- och loppisfynd med ärvda prylar. På byrån i salen samsas en blandning av auktions- och loppisfynd med ärvda prylar.

_DSC5053 kopia

_DSC5068 kopia

Husets övervåning blev till skillnad från nedervåningen ordentligt moderniserad vid renoveringen. Idag består det övre planet till stor del av ett luftigt och ljust vardagsrum.

övervåningens vardagsrum som byggdes till 2012 när huset renoverades. Stolar av Hans J Wegner, ett akuktionsfynd från Lauritz i Danmark och soffan är en dansk klassiker av Börje Morgensen. Golvlampan är designad av Josef Frank och inköpt på Bukowskis Market. Vardagsrummet på övervåningen byggdes när huset renoverades 2012. Foto: Rocco Gustafsson.

Stolarna i vardagsrummet är formgivna av Hans J Wegner, ett auktionsfynd från Danmark. Soffan är en dansk designklassiker av Børge Mogensen. Golvlampan är designad av Josef Frank och inköpt på Bukowskis Market.

_DSC5204 kopia I Roccos och Karolinas sovrum står ett gammalt vackert träskåp som även det fanns i huset när de flyttade in.

Köket var från 1920-talet och i så dåligt skick att det var tvunget att bytas ut helt och hållet. Även stammarna i huset fick bytas och golvet är nylagt.

- Köket är lite problematiskt eftersom det är något för litet, säger Rocco. Vi funderade på att göra det större under renoveringen, men det var svårt eftersom golvnivåerna skiljer sig mellan rummen. Dessutom skulle vi bli tvungna att rubba den ursprungliga planlösningen och det tog emot. Med ett sådant här hus kommer ett ansvar - man kan inte gå fram hur som helst.

_DSC5165 kopia

_DSC5174 kopia Den ursprungliga vedspisen togs bort ur huset på 1950-talet. När Rocco och Karolina renoverade huset köpte de en ny och satte in.

_DSC4803 kopia

Växthuset i trädgården är byggt av 100 procent återvunnet material, med fönster från ett gods utanför Eskilstuna. Golvets tegelstenar kommer ifrån en riven fabrik. Att det finns ett intresse för trädgård i familjen råder det ingen tvekan om.

- Alla bör ha ett växthus, tycker Rocco. Vår trädgård är ganska begränsad till storleken, men perfekt för att tiden ska räcka till. Trädgårdsarbete är en väldigt bra avkoppling.

_DSC4977 kopia

_DSC4992 kopia

Foto: Anne Nyblaeus

Gillar du inredningen hemma hos Rocco Gustafsson? Hos Barnebys hittar du liknande föremål!

rocco11

Längst upp från höger:
Oidentifierad konstnär, rökande pojke, olja på duk, signerad. Göteborgs Auktionsverk. Utropspris: 1200 kronor.
Einar Nerman, litografi, signerad med blyerts och numrerad 94/100. Bukowskis Market. Utropspris: 1500 kronor.
Harry Wichman (1916-1993), olja på duk daterad 1965. Formstad Auktioner. Utropspris: 400 kronor.
Litografi, Lars Norrman, signerad och numrerad. Göteborgs Auktionskammare. Utropspris: 50 kronor.
Elvi Tondén. Stilleben, olja på duk. Västerviks Auktionsbyrå. Utropspris: 800 kronor.
Dansk konstnär, 1800-tal: ett av sex porträtt av brandmän. Bruun Rasmussen. Utropspris: 3800 kronor.
Olle Nordberg. Olja på duk/pannå, signerad och daterad -51. Bukowskis Market. Utropspris: 5000 kronor.
Juho Suni. Komposition med figurer, olja på duk, signerad samt daterad -82. Gästriklands Auktionskammare. Utropspris: 600 kronor.

Stolar, Arne Jacobsen, "Sjuan", åtta stycken. Bruun Rasmussen. Utropspris: 6400 kronor.

Stolar, Arne Jacobsen, "Sjuan", åtta stycken. Bruun Rasmussen. Utropspris: 6400 kronor.

Ljuskrona, malm, 1900-tal. Gästriklands Auktionskammare Utropspris: 800 kronor.

Ljuskrona, malm, 1900-tal. Gästriklands Auktionskammare Utropspris: 800 kronor.

Matta, Persisk, sannolikt Sarouk, ca 316 x 220 cm. Bukowskis Market. Utropspris: 3500 kronor.

Kommentera