Barnebys har denna vecka träffat Charlotte Ramel som tillsammans med Johanna Pietsch har grundat Ebba Brahe Jewellery. Att arbeta med smycken var länge en dröm för Charlotte, som redan som 12 åring valde att prya hos juveleraren C.F. Carlman. I veckans hemma hosreportage får vi lära oss mer om den spännande historien bakom Ebba Brahe Jewellery samt ta del av familjen Ramels slott i skånska Löberöd, vars stora bibliotek är husets hjärta.

Hur kom du in på det här med smycken och smyckesdesign?

Jag drömde redan som barn om att arbeta med smycken och som tolvåring valde jag att prya hos juveleraren C. F. Carlman. Trots barndomsdrömmen var vägen till att arbeta med smycken ingen självklarhet. Efter att ha studerat olika kurser i Sverige for jag som 23-åring till London, där jag läste en smyckeskurs på Sotheby’s. Jag och min man Knut bodde sedan flera år i London och under den tiden läste jag även på GIA och tog efter tuffa studier där, ett diamantdiplom. Trots att jag följande år hade andra arbeten och fokuserade mycket på familjen, fortsatte jag under alla år att bevaka smyckesbranschen och besökte mässor både i Sverige och i världen.

Vad ledde till att du startade Ebba Brahe Jewellery med Johanna Pietsch?

Till en början skapade jag en egen kollektion med yogasmycken som jag sålde på Daisy och Yogayama. De sålde slut direkt och kom sedan att bli upptakten till att jag och Johanna startade Ebba Brahe Jewellery. I samband med att jag höll på med mina yogasmycken for jag till London för att delta i ett kvinnoseminarium där modeskaparen Donna Karen medverkade. Hon berättade för mig att hemligheten i att starta ett framgångsrikt företag är att kunna berätta historien bakom. ”Don´t forget to tell them a story. The storytelling is the most important thing!”. Dessa ord inspirerade mig och kom att bli en viktig lärdom som jag än idag bär med mig. Ebba Brahe Jewelley startade 2013 och idag finns vi på NK, Svenskt Tenn, Stockholm Market, Grand Hotels shop Grand Affections, Los Angeles och snart även i Helsingfors.

Vad är berättelsen bakom Ebba Brahe Jewellery?

Ebba Brahe är en släkting till mig som levde på 1600-talet och som var en av stormaktstidens mest inflytelserika kvinnor. Hon och Gustav II Adolf var djupt förälskade i varandra, men tyvärr kom de aldrig att gifta sig. Istället äktade hon Jacob De la Gardie och fick med honom 14 barn, varav sju överlevde. Ebba var en mycket framgångsrik kvinna som drev gruvor och järnbruk samt skötte om familjens många slott och gårdar. Hon var helt enkelt en stark kvinna och en inspiration för mig idag och för vår design.

Var hämtar ni er inspiration?

Inspiration kommer från många olika håll, däribland konstutställningar, i möten med människor och på resor. Naturen är också en viktig inspiration- och glädjekälla samt en del i processen att skapa och komma på nya idéer. Ebba Brahe och den historiska kopplingen till henne är självklart även en del i detta. Vi har ett smycke med en björnklo, vilket under 1600-talet symboliserade styrka och mod och som idag är vårt mest sålda smycke. Jag tror att den historiska kopplingen till Ebba Brahe i kombination med en modern touch med färgstarka och stora smycken är anledningen till att det går så bra.

Du måste berätta om slottet i Skånska Löberöd.

Min man Knut Ramel köpte slottet för 15 år sedan och det består av ett stort huvudhus med ett oktavformat torn i mitten. Undervåningen är ursprungligen ifrån 1700-talet och övervåningen från 1800-talet. Min man har sedan låtit renoverar det såväl invändigt som utvändigt med hjälp av Greger Palmstjärna, som är en mycket skicklig arkitekt. Han såg till att behålla det som var i bra skick samtidigt som han hjälpte till att återskapa den ursprungliga stilen från 1700- 1800-talet. Detta i kombination med att anpassa slottet till att vara ett modernt och funktionellt hem. Vi har även lagt ner tid och kraft på att restaurera upp parken som är inspirerat efter engelska trädgårdar samt det intilliggande orangeriet.

Var hämtade ni inspiration till inredningen?

För oss var det dels viktigt att behålla den äldre stilen från 1700- och 1800-talet, samtidigt som vissa delar av slottet är modernt anpassat och inrett. Biblioteket är slottets hjärta och där har min svärfar Stig Ramel bidragit med ovärderlig hjälp, då han byggt upp dess samling med böcker. En del böcker är köpta på auktion, andra har donerats. När det kommer till möblerna har vi dels köpt på antikvitetsbutiker i Skåne, dels på auktioner i Stockholm.

Tack Charlotte!
Ni kan fortsätta följa Ebba Brahe Jewellery på Instagram!

Fotograf: Anne Nyblaeus

Kommentarer