Ölsboda herrgård i Degerfors

_DSC0806 kopia Foto: Gods & Gårdar.

Ölsboda herrgård ligger några kilometer från Degerfors och har anor ända från 1600-talet, men består av flera välbevarade byggnader från olika tider. Herrgårdens huvudbyggnad stod klar 1828 och byggdes med inspiration från Rosendals slott på Djurgården i Stockholm. Huvudbyggnaden är ett fint exempel på det tidiga 1800-talets arkitekturstil, även kallat empir.

Åda gods i Trosa

DSC_1812 kopia Foto: Ingalill Snitt / Gods & Gårdar.

Isoz-Ada-gods-2 Foto: Ingalill Snitt / Gods & Gårdar.

Utanför Trosa ligger Åda gods med sin varmt gula huvudbyggnad från 1803. Herrgårdens huvudbyggnad består av tre våningar i trä som uppfördes under det tidiga 1800-talet, men två av byggnadens flyglar byggdes under 1700-talets senare del. Sedan 1841 finns godset i familjen Isoz ägo.

Här kan du läsa mer om Åda gods!

Skofteby säteri i Västergötland

Skofteby-01 Foto: Helene Magnusson / Gods & Gårdar.

Skofteby 28 kopia Foto: Helene Magnusson / Gods & Gårdar.

Skofteby säteri ska enligt sägnen ha en dramatisk historia. Lagmannen Måns Bengtsson (Natt och Dag) sägs ha försvurit sin själ åt djävulen vid ett besök på gården för att få hjälp att mörda Engelbrekt Engelbrekt, som han senare också slog ihjäl. Idag är det emellertid lugn och ro på den vackra gården som ägs av Helena och Ingemar Lundborg sedan 1982.

Här kan du läsa mer om Skofteby säteri!

Bona Gård i Ekerö

Bona-01 (1) Foto: Ingalill Snitt / Gods & Gårdar.

_DSC0333 kopia Foto: Ingalill Snitt / Gods & Gårdar.

På den karolinska herrgåren Bona gård i hjärtat av Munsö har ätten Giertta bott i snart 300 år. Huvudbyggnaden byggdes på 1600-talet men markerna kring gården har brukats ända sedan tidig stenålder. Gården har ägts av både en medeltida ärkebiskop som av en karolinsk general, och här producerar familjen Giertta kött, vilt och spannmål.

Här kan du läsa mer om Bona gård!

Biby säteri i Eskilstuna

Biby2 Foto: Dick Norberg / Stockholms Auktionsverk.

Fotograf Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg Foto Klas Sjöberg / Gods & Gårdar.

Säteriet Biby ligger drygt en mil utanför Eskilstuna och har anor ända från 1400-talet. Den vackra rödmålade huvudbyggnaden uppfördes 1606 och har bland annat en välbevarad renässansspis från samma år. Huset var då en flygel till en numera riven huvudbyggnad.

Billa gård i Linköping

Billa-01 Foto: Anne Nyblaeus.

DSC_6394 kopia Foto: Anne Nyblaeus.

Hästgården Billa byggdes på 1840-talet och bebos idag av Björn Larsson och Marcus Adolfsson, som med varsam hand renoverat gården för att ge tillbaka gården sin gamla själ. Inredningen är en fantastisk blandning av möbler i empirestil, gustavianskt och nyrokoko med mörkare träslag.

Här kan du läsa mer om Billa gård!

Tidö slott i Västerås

Tidö slott. Foto: Tomas Hjertén. Tidö slott. Foto: Tomas Hjertén / Gods & Gårdar.

Foto: Tomas Hjertén. Foto: Tomas Hjertén / Gods & Gårdar.

Det magnifika slottet Tidö började byggas 1638 av Gustav II Adolfs rikskansler Axel Oxenstierna, som anlitade den franske arkitekten Simon de la Vallée för bygget. Arkitekturen har holländska influenser men också den nordiska senrenässansens barocka former går att urskilja i exteriören. Idag förvaltar och bor familjen von Schinkel på slottet.

Här kan du läsa mer om Tidö slott!

Löberöds slott i Löberöd

Foto: Anne Nyblaeus Foto: Anne Nyblaeus / Gods & Gårdar.

Foto: Anne Nyblaeus. Foto: Anne Nyblaeus / Gods & Gårdar.

Under 1700-talets sista år uppfördes slottet Löberöd av friherren Hans Ramel, som också lät gräva den lilla sjö som ligger intill gården. Här bodde senare greve Jacob De la Gardie, som hade ett stort intresse för konst och litteratur och vars boksamling omfattade 18 000 böcker. Det har sedan De la Gardies tid bytt ägare flertalet gånger, men köptes 1997 av Knut Ramel och godset är med andra ord åter i familjen Ramels ägo. Här bor idag Knut och smyckesdesignern Charlotte Ramel.

Här kan du läsa mer om Löberöds slott!

Kommentera