Anna Bodin flyttade 2008 in i en då ganska så förfallen sekelskiftes- lägenhet om 238 kvadratmeter. Våningen, som tidigare varit en hyresrätt hade nu omvandlats till en bostadsrätt, men det var länge sedan någon restaurerat den.

-Det var viktigt för mig att göra en varsam renovering där våningens själ behölls. Istället för att riva upp väggen mellan kök och vardagsrum, som många gör idag, lät jag istället behålla den öppna ytan utanför köket, vars skåp och lådor var ifrån tiden då huset byggdes. Dessutom såg jag fördelarna med att behålla rummen så som de var med tanke på att jag har tonåringar hemma, som då kunde dra sig undan i köket med vänner medan jag var i vardagsrummet.

Anna renoverade samtliga dörrar och lät varsamt och måla om snickerierna i en kritvit högblank färg, som påminner om den oljefärg som man målade snickerier i förr. Istället för att sätta in helt nya fönster for Anna till Nacka byggnadsvård där hon hittade handblåsta fönster som passade perfekt in i lägenheten.

1 1
unnamed (2) unnamed (2)
unnamed (1) unnamed (1)

Färgerna guld, beige, svart och mässing löper som en röd tråd genom vardagsrummet men där finns även en del prydnadsföremål i grönt vilka matchar den gröna öppna spisen. -Eftersom jag har en hel del konst och antikviteter har jag annars låtit inredningen gå i neutrala färger för att på så vis framhäva föremålen på bästa sätt.

Neutrala färger genomsyrar i stort lägenheten, undantaget är det färgsprakande arbetsrummet där Anna satt in en orangefärgad tapet som för tankarna till Hermés karaktäristiska färg.

unnamed (5) unnamed (5)

Arbetsrummet består av en salig blandning av orangea väggar, blommig gardin, marockansk matta, guldspeglar och mönstrat skrivbord men där finns ändå en otrolig harmoni i rummet. -Man ska inte vara ängslig när det gäller färg, det gäller bara att våga, säger Anna och fortsätter;

-Ett bra tips är att innan göra en moodboard där man tar färgprover för att se hur de matchar varandra. Så fort jag såg tapeten var det givet att jag skulle ha den, berättar Anna. Gardinen kommer från Svensk Tenn, som med sin bruna och orangea färg matchar tapeten och likaså skrivbordsmöblerna som också de går åt det bruna hållet. -Jag byggde helt enkelt vidare på det även om jag längst resans gång flera gånger har fått byta ut och flytta runt möbler.

Just skrivbordet är ursprungligen en loppisfyndad 70-talsmöbel som målats svart och klätts om i tapet från suecia antiqua med en glasskiva på. -Billigare möbler köpta på onlineauktion eller loppis möjliggör att man lättare kan laborera med dem genom att till exempel måla om eller tapetsera, något man aldrig skulle våga göra med en antik möbel. Det är även ett bra sätt att få karaktär på sina föremål, tipsar Anna.

Hallen pryds av en heltäckningsmatta tillverkad av sjögräs. Risknippet i aluminium är ett konstverk av den indiske konstnären Suboth Gupta. Hallen pryds av en heltäckningsmatta tillverkad av sjögräs. Risknippet i aluminium är ett konstverk av den indiske konstnären Suboth Gupta.

I arbetsrum, hall och gångar ligger en läcker heltäckningsmatta i sjögräs från Walles & Walles. Mattor är generellt något som genomsyrar inredningen. -Jag tycker om när stora mattor får breda ut sig och omfamna rummet, det ger en väldigt internationell, lyxig och ombonad känsla som jag gillar, säger Anna.

unnamed (11) unnamed (11)
unnamed (12) unnamed (12)
På byrån står Annas favoritföremål, ett bordsur som är inköp hos Uppsala Auktionskammare. På byrån står Annas favoritföremål, ett bordsur som är inköp hos Uppsala Auktionskammare.

Det ljust inredda sovrummet pryds av en vackert franskinspirerad garderob med spröjsat spegelglas. Garderoben har Anna byggt själv genom att placera Ikea-garderober från golv till tak som hon sågat bort socklarna på för att de ska se mer platsbygda ut. Att köpa spegeldörrar visade sig vara både svårare och dyrare än trott. -Jag letade upp spröjsar som liknande de som finns på fönstret och lät sedan en snickare fästa dessa på spegeldörrar från Ikea, berättar Anna. Genom att följa upp detaljer och element som redan finns i arkitekturen, här i form av liknande spröjsar på fönster och garderob, skapas en fin harmoni i rummet.

Intill sängen står Annas favoritföremål, ett bordsur i roseguld och marmor. -Det är ett art deco-ur från 1920-talet, tillverkad ungefär samtidigt som lägenheten. Ett väldigt vackert och fint hantverk tycker jag.

unnamed (18) unnamed (18)
unnamed (17) unnamed (17)

Köket är från Kvik och på golvet har ett nytt ekgolv Chateau från Kährs lagts, vars behandlade breda tiljor gör att det ser ut att ha tillhört lägenheten länge. I matsalen står udda stolar som alla är loppisfynd samt fyra empirestolar som Annas mamma ropade in på auktion på 70-talet och sen egenhändigt renoverat.

-Renoverade loppisfynd med lite finare antika stolar, allt behöver inte vara dyrt. Jag tycker tvärtom att man kan hitta mycket på auktion, loppis och secondhandbutiker som man sen kan göra som man vill med. Finare föremål som jag köper på auktion blandar jag sedan med arvegods och det jag har sedan tidigare. Genom att blanda upp dyrare föremål med lite billigare blir det mycket mer äkta och levande, säger Anna.

unnamed (6) unnamed (6)
unnamed (7) unnamed (7)

-Hemmet består bara av föremål som vuxit fram under lång tid och som bär en historia. Nästan ingenting är nytt utan allt är sånt som jag har samlat på mig genom åren. Jag gillar att flytta runt föremål tills man hittar dess naturliga plats i hemmet. Det är på så vis man skapar harmoni i rummet. "Less is more" är ett vedertaget uttryck men jag tycker faktiskt att "more is more" är bättre. Det absolut viktigaste i ett hem oavsett vad man har för inredningsstil är att det känns inbjudande. Det ska inte se ut som en utställningslokal, avslutar Anna.

 

Fotograf: Anne Nyblaeus

Stylist: Stephanie Bjelkestam

 

 

Matchande inredning finns att hitta på Barnebys

JAEGER-LE COULTRE, bordsur, rosa metall/glas, fastmonterad platta med gravyr ca 1953. På auktion hos Kaplans auktioner JAEGER-LE COULTRE, bordsur, rosa metall/glas, fastmonterad platta med gravyr ca 1953. På auktion hos Kaplans auktioner

JAEGER-LE COULTRE, bordsur, rosa metall/glas, fastmonterad platta med gravyr ca 1953. På auktion hos Kaplans auktioner

 

 

 

 

 

 

Taggar