Hemmabygge formgivet av Sigurd Larsen

Hornbachs Konsthantverk är ett projekt där en rad professionella formgivare och designers skapar möbler för hemmaproduktion. Byggvaruhusets satsning är ett spännande och innovativt sätt för hemmabyggaren att producera sina egna designklassiker. Först ut är Sigurd Larsens loungestol.

3-sm-2000px
3-sm-2000px

Det hela går till på följande vis: Hornbach presenterar en formgivare som skapat en ritning exklusivt för Hornbach. Efter att du inhandlat material och verktyg kan du hämta ritningarna på Hornbachs hemsida och börja bygga!

[youtube id="IaA7CNwFWNI"]

Först ut är en loungestol av arkitekten och möbeldesignern Sigurd Larsen. Född i Danmark bor och verkar han idag i Berlin där han grundade sitt kontor 2009. Hans skapelser kan beskådas världen över, bland annat i Berlin, Hongkong, Köpenhamn, New York och Tokyo.

3-sm-2000px
3-sm-2000px

Larsen har hämtat inspiration från 1950- och 60-talens formgivningsideal. Under den tiden formgavs möbler med en ambition att skapa en sittkomfort baserat på kroppsliga mått och standardiserade formler. Larsen slogs av tanken att de flesta vuxna människor i generationen som är barn till den avsedda målgruppen under 50- och 60-talen är längre än sina föräldrar och anpassade därav möbeln efter nya mått men i enlighet med den standardiserade lösningen på formproblemet.

1-sm-2000px
1-sm-2000px

”En stol som uppfyller alla krav på god design, men som finns tillgänglig för alla.” säger Sigurd Larsen själv om möbeln.

Stolen består av björkplywood som behandlats med hårdvaxolja, flätade möbelbälten och mässingsskruvar. Valet av plywood som är gjort av fanérskikt skapar stabilitet samtidigt som materialet tillåter att man sågar trät i alla möjliga former. Detaljer som koniska ben sparar in på materialmängden. Möbelbälten, som sits och ryggstöd är gjorda av, används i vanliga fall för att spänna upp stoppade möbler eller lyfta tunga föremål. Här har bältena använts för komfort men också gett materialet en ny estetisk funktion. Mässingsskruvarna som håller ihop stolens olika delar ger möbeln en lyxigare känsla i likhet med ett designföremål och inte vilket hemmabygge som helst.

2-sm-2000px
2-sm-2000px

Ritningarna till möbeln går att köpa i bokform via Hornbachs hemsida eller laddas ner. På hemsidan finns även instruktioner om vad för material och verktyg du behöver samt beräknad tid det tar att sammanställa möbeln. Det är fortfarande hemligt vilken nästa formgivare är och vad denne ska hjälpa oss bygga men vi håller ett öga öppet för inspiration till hur vi ska förverkliga våra skapardrömmar!

Här kan du beställa det material, instruktioner och ritningar du behöver för att bygga möbeln samt se framtida formgivare i Hornbachs konsthantverksprojekt.