Auktionen inleds den första juni klockan 14.30 med 1800-talskonst, följt av modern och samtida fotografi klockan 17.00. Hela den andra juni är tillägnad utvalda föremål (11.00) och konsthantverk (17.00). Dagen efter, den tredje juni, är det dags för moderna och samtida konstnärer (11.00 och 17.00). Den sista auktionsdagen kommer en auktion för föremål med utropspris upp till 28 000 kronor att hållas klockan 11.00 och 14.30.

Låt oss ta en närmare titt på några av auktionens höjdpunkter. Du får mer information om föremålen genom att klicka på bilderna.

Expressionisten Emil Nolde (född Hans Emil Hansen) kände starka band till sitt frisiska hemland under hela sitt liv. Det märks bland annat genom att han tog namnet på sin födelseort till efternamn, men också genom att landskap i norra Tyskland och Danmark gång på gång fick stå motiv för hans färgstarka verk.

EMIL NOLDE (1867 Nolde - 1956 Seebüll) - "Weiße Wolken”, olja på canvas, 73,2 x 88 cm, konstnärens ursprungliga ram, namngiven och signerad. 1926. Utropspris: 11,2 - 14,9 miljoner kronor.

Den inflytelserika expressionisten och litografikern Otto Mueller är känd för sina bilder föreställande slanka, flickaktiga figurer i dämpade färger. "Landschaft mit Badenden" från 1915 och "Zwei Mädchen im Grünen" (cirka 1925) är två typiska stilexempel av Mueller.

Den japanska konstnären Kazuo Shiraga använde tekniken ”action painting” till sina tavlor, en teknik där färgen inte bara appliceras med pensel utan med hela kroppen. En annan berömd utövare av tekniken av Jackson Pollock som också var Shiragas förebild.

Paula Modersohn-Becker tillbringade den största delen av sitt liv som konstnär i konstnärskollektivet Worpswede nära Bremen. Flickan Elsbeth, som syns till höger på målningen nedan, är konstnärens styvdotter. De hade en mycket nära relation.

Adolph Menzel är en av de största konstnärerna inom realismen under 1800-talet. Det finns också tidiga impressionistiska drag i hans verk. Välkända är Menzels historiska målningar med scener från Fredrik den Stores liv. Målningen nedan föreställer konstnärens syster.

I målningen av impressionisten Lovis Corinth ligger fokus på personen medan landskapet är suddigt i bakgrunden. Fräulein Berta Heck var en familjemedlem till dramatikern Max Halbe, med vilken Corinth umgicks med mycket i slutet av 1800-talet.

Motivet i Karl Hofers tavla har använts sedan barocken: En kvinna med en papegoja. Men medan motivet under barocken symboliserade exotism och välfärd, står det i Hofers målning för melankoli och fruktan - brukligt för tiden då den skapades.

Walter Dexel ägnade sig från 1921 åt konstruktivism, och redan i den här målningen ser man att det är dit han är på väg. Som motiv föredrog han lokomotiv, smältugnar, maskinhallar, vattentorn - och viadukter.

De samhällskritiska verken av George Grosz har ofta motsägelser i Weimarrepublikens samhälle som tema. Arbetarklassens misär står i kontrast till tjugotalets till synes outtröttliga feststämning.

Målningen ”Frühlingssturm" av Ludwig von Hofmann var ett centralt verk inom tysk jugend. Tidens positiv stämning har fångats till fullo - den visar en längtan efter mer frihet och naturlighet. Badande i solsken från syd ger den också en känsla av antiken.

Den här tavlan av Anton Räderscheidt tillskrivs konstnärens mest kreativa period. De manliga porträtten, målade i Die Neue Sachlichkeit-stil, var alltid självporträtt som visar personerna i ganska märkliga ställningar.

ANTON RÄDERSCHEIDT (1892 - Köln - 1970) - ”Junger Mann mit gelben Handschuhen”, olja, 27,4 x 18,6 cm, 1921. Utropspris: 1,6 - 2,2 miljoner kronor.

Vårauktionen avslutas med föremål som inte har ett högre utropspris än 28 000 kronor. Det är alltså idealiskt för konstälskare som nyss börjat samla eller som är nya i auktionsbranschen. Men inte heller ”veteraner” bör gå miste om dessa intressanta verk av internationella konstnärer. Bland annat finns flera verk av den Berlinfödde målaren och grafikern Max Ackermann att tillgå. han var en viktig figur inom den abstrakta konsten och kallas också för ”den blåmålande konstnären”.

 

Se alla föremål i Grisebachs vårauktion hos Barnebys.