Festligheterna börjar den 30 november med 1800-tals konst, som följs av auktionen med moderna och samtida fotografier. Den första december är det dags för auktionen med särskilt utvalda föremål och verk. Den tredje auktionen avslutar jubileumsveckan den 3 december, där modern och samtida konst går under klubban samt en auktion med varierande föremål med ett uppskattat slutpris på upp till 30000 kronor.

Visningarna av auktionsföremålen sker den 25-29 november i auktionshusets lokaler i Berlin. Men eftersom auktionen innehåller fler än 1000 föremål tar det tid att skaffa sig en överblick. Vi har därför valt ut några av höjdpunkterna från tredagarsauktionen.

Det första verket kommer från Colombia och föreställer passande nog ett bord dukat för födelsedagsfest. Med stillebenet "Feliz cumpleaños" bjuder Fernando Botero på ett riktigt födelsedagsfirande.

Lyonel Feininger blev inspirerad under en resa av de nordtyska städernas tegelgotik, såsom Lübeck. Stadsbilden ovan med det höga huset i målningens mitt har Feininger målat i kubistisk stil. Här ges uttryck för den moderna konsten och det går också att se en påverkan av Bauhausskolan, där Feininger sedermera undervisade.

Emil Noldes expressionism har ofta haft det nordtyska landskapet som motiv. Under åren 1913-1914 reste han dock runt vid Söderhavet och skapade under tiden hela 19 oljemålningar. Många av dem gick förlorade när de på väg tillbaka mot Tyskland angreps av ett engelskt skepp och målningarna togs som krigsbyte, då första världskriget härjade i Europa. Men sju år senare kunde flera av verken spåras och returneras till Nolde. "Bewegte See II (Zwei Segler aneinander)" var en av dem.

"Stilleben med brinnande ljus" visar inte bara vilken mästare Max Beckmann var som målare, utan var också en vändpunkt eller en återgång för konstnären till tidigare verk. Efter WW1 började Beckmanns verk alltmer att domineras av mörka färger. Vid tidpunkten för stillebenet ovan gick han tillbaka till sina tidigare ljusa färger.

Grunden till denna målning av August Macke består av tre delar: Hans fru Elisabeth, Arstide Maillolsde kvinnliga skulpturer och Paul Sérusiers de kvinnliga skulpturer. Macke var en av de konstnärer som kunde absorbera alla typer av inspiration och sammanfoga det till ett mästerverk.

Liksom Lyonel Feininger var Paul Klee också en av konstnärerna på Bauhaus. Den här målningen i vattenfärg skapades under en resa till södra Frankrike och Korsika som Klee gjorde tillsammans med bland annat August Macke, där Klee inspirerades av Medelhavets fantastiska ljus.

Det här verket av Max Liebermann är en studie av "Restaurationsgarten in Leiden", vilken finns utställd i Kunsthalle i Hamburg. Det finns flera versioner av målningen, men verket i auktionen är ett av de som mest liknar slutresultatet. Från 1878 målade  Liebermann upprepade gånger trädgårdsscener från olika städer.

Andy Warhol började arbeta på screentrycket av Joseph Beuys efter att de hade träffats första gången 1979. Trots konstnärernas olikheter hyste de stor respekt för varandra. , de hade varandra respekt. Porträttet av den tyska konstnären är ett av Warhols absolut starkaste av det här slaget.

Med hjälp av färg och spikar lyckades Günther Uecker uppnå en dynamisk effekt i installationen ovan, som ger intrycket av att man ser igenom ett gapande sår på kroppen av en varelse som fortfarande andas.

Torn är ett återkommande motiv i expressionisten Karl Schmidt-Rottluffs verk. Här syns en fyr i Jershöft i Pommern, där han tillbringade somrarna mellan 1920-1931. Verket målades under hans sista besök i den lilla fiskebyn.

Arrangemanget av objekten i Magrittes verk påverkar åskådaren likt en teaterföreställning. Samtidigt som man tror att man vet åt vilket håll det lutar får vilseleder notbladen som föremålen är inlindade i. Magritte använde sådana tekniker för att "göra tänkandet synligt".

Ur auktionen "Orangerie" med utvalda föremål har vi plockat fram en riktigt kunglig juvel. Detta klassiska skrivbord tillverkades strax efter 1800 i Berlin och formgavs av den kungliga hovarkitekten Christian Friedrich Gottlieb Schadow efter den preussiska drottning Louises önskemål. Originalskrivbordet förstördes tyvärr i andra världskrigets lågor, men skrivbordet i auktionen är en identisk konstruktion och har troligen skapats på uppdrag av det preussiska hovet som en gåva till en okänd mottagare. En av de senaste ägarna till skrivbordet var den italienska modeskaparen Gianni Versace, som köpte det till sin lägenhet i New York.

Föremålen vi nämnt är bara en glimt av vad som finns att vänta i auktionen. Där finns också verk av konstnärer som Anton Räderscheidt, Karl Hofer, Gabriele Münter, Lovis Corinth, Adolph Menzel, Paula Modersohn-Becker, Auguste Renoir, Gerhard Richter och Carl Spitzweg.

Vill du lägga ett bud går det att göra personligen i auktionssalen, via telefon eller online.

Här hittar du alla föremål i Grisebachs auktion!