Nominerad i kategorin Årets nydanare är bland andra Karin af Klintberg, som producerat både Historieätarna och 2015 års julkalender Tusen år till julafton i SVT. Program som verkar ha gett både stora och små ett nyfött intresse för svensk historia. Vi ringde upp Karin för att fråga om hennes framgångskoncept.

Grattis till den välförtjänta nomineringen! Vad är det som gör att Historieätarna och julkalendern fått ett sådant genomslag?

-Både Historieätarna och Julkalendern är oerhört välgjorda, säger Karin af Klintberg. Vi har ägnat månader åt research, att med hjälp av historiker och experter sätta oss in i epokerna. Det finns inte en sked som inte är autentisk! Men sen, när vi fått allt rätt, öppnar vi gärna upp för skratt. Just skrattet är en bra väg för att lära sig historia. Men det hade inte funkat om det hade varit en slarvig research, säger hon.

Historieintresset hos svenskar i allmänhet då – har det blivit större på senare tid?

- Antagningen till historieprogrammen på universiteten har ökat – jag vill inte påstå att det är på grund av programmen, men kanske är vi en del av den positiva trenden. Det vi har förstått är att många inte visste att de var intresserade av historia när det såg programmen, men upptäckte att de var det.

Har du någon egen favoritepok?

- Jag har egentligen flera, men när man gör dessa tidsresor så hittar man en ingång till att tycka om varje epok. Det som är härligt är att se att det inte var bättre förr, men att alla epoker har något som är härligt.

Vad blir nästa projekt?

-Igår startade vi arbetet med tredje säsongen av Historieätarna, berättar Karin. Det ska bli sex nya epoker. Närmast är 1600-talet där vi dyker ner i tiden kring Hedvig Eleonora. Maten? Det blir mycket inbakat, mycket bröd omkring kött, lite som 1600-talets Calzone, avslutar Karin.

 

Kom med på en glittrande galakväll! För sjunde året i rad delas antikpriserna i The Collector´s Awards ut under festliga former i samband med Antikmässan. Utmärkelser ges till de inom branschen som anses ha presterat något utöver det vanliga inom kategorierna Årets antikaffär, Årets nydanare, Årets samlare, Årets dyrgrip, Årets monter på Antikmässan och Årets hederspris. Bakom priserna står The Collector´s Hotels, Antikmässan, och tidningen Gods & Gårdar. Vill du uppleva prisutdelningen, äta läckra snittar, dricka bubbel, lyssna till storbandsjazz och mingla med din favorit-antikexpert? Skynda dig då att köpa en biljett till Collector's Awards galacocktail fredagen den 19 februari 18-20.

Biljetter finns på antikmassan.se!

Alla nominerade hittar du här!